Nytt skal och nytt under skalet

Nyheterna i Iphone 6S och Iphone 6S Plus

Nya Iphone är presenterade och beprövad design kombineras med en hel del nya funktioner.

Publicerad Uppdaterad

Iphone 6S och Iphone 6S Plus som produkterna heter har samma design som föregångaren, men bland annat en ny aluminiumblandning och ett nytt glas som ska vara tåligare. Under skalet är dock en hel del nytt, framförallt är kameran ny med 12 megapixel och möjlighet att spela in video i upp till 4K.

Hårdare tryck ger mer
Den nya skärmen i Iphone 6S och Iphone 6S Plus möjligher det som kallas 3D Touch och innebär att telefonen känner av hur hårt du trycker. Det här ger dig genvägar så att du slipper gå in och ut ur funktioner utan istället kan få en förhandsvisning av en bild, ett meddelande eller något annat utan att välja det. Tryck hårt för att få en förhandsvisning av en bild i Instagram till exempel och tryck hårdare för att visa bilden i fullskärm. På det här sättet kan du visa en webbsida genom att trycka på en länk i ett sms och alltså se webbsidan utan att behöva trycka dig vidare till Safari.

Liknar Samsungs Note-serie
Ska man jämföra Apples 3D Touch med den Force Touch som Huawei lanserade häromdagen bara några dagar innan kvällens event så tycks Apple ha implementerat funktionen mycket bättre än konkurrenten och i betydligt fler funktioner. Till mångt och mycket är funktionen snarlik de som finns i Samsungs Note-telefoner, men utan penna då.

Bättre prestanda
Prestandan är förbättrad och chippet som heter A9 ska vara 70 procent snabbare. Det här ska göra 3D-intensiva spel särskilt välfungerande. Den nya rörelseprocessorn M9 är även den förbättrad. Siri är aktiv hela tiden och  lyssnar hela tiden på frasen ”Hej Siri” för att svara dig. Telefonen måste alltså inte som förut ligga på laddning för att det ska fungera.

Bättre kamera fram och bak
Kameran är som sagt på 12 megapixel, men har utöver möjligheten att spela in video i 4K fler nyheter. Den främre kameran i Iphone 6S och Iphone 6S Plus är på 5 megapixel och använder telefonens skärm som lyser upp som en fotolampa när du tar selfies.
En av de nya funktionerna i kameran är även det som Apple kallar Live Photos. När du håller in hårt på ett foto spelas en kort video upp som per automatik spelats in kort för bilden är tagen och lite efter, totalt ungefär en och en halv sekund, med ljud om du vill det. Det hela är misstänkt likt funktionen ”Levande bilder” i Nokias (nu Microsofts) Lumia-modeller med Windows Phone. De levande bilderna från Iphone 6S ska man kunna se i alla Apples produkter och inom kort även i Facebooks Ios-app. Förmodligen blir det bara stillbild i till exempel en Android.

Tittar vi på tillbehör så har en dockningsstation med laddning tillkommit och den finns i alla de fyra färger Iphone 6s och Iphone 6S Plus levereras i. Silver, guld, grå och rosa alltså.

Inom kort till försäljning
Iphone 6S och Iphone 6S Plus släpps i USA och sju andra länder för förhandsbokning den 12 september och levereras då den 25 september. Några datum för Sverige är ännu inte kända.

Ios 9 levereras till befintliga enheter den 16 september, alltså onsdag i nästa vecka.