https://www.mobil.se/nyheter/nytt-apple-patent-skvallrar-om-en-iphone-utan-sensorpanel
568045
Nyheter
Dokumenten lämnades in den 23 december

Nytt Apple-patent skvallrar om en Iphone utan sensorpanel

Färskt Apple-patent uppmärksammat av nederländska Let's Go Digital
Kan Apple vara på väg att slopa sensorpanelen på en eller flera kommande Iphone-enheter? Ja, en färsk patentansökan tyder onekligen på det.

Det har inte gått en månad sedan Apple lanserade sin Iphone X som det inte har dykt upp kritik mot den så kallade sensorpanelen i toppen av skärmen, det vill säga den del av skärmen som hyser selfiekameran och sensorerna som används för bland annat Face ID. Få tycks gilla lösningen som stjäl yta från skärmen på ett sätt som väl knappast kan klassas som direkt estetiskt tilltalande. Allt fler telefontillverkare har börjat hitta alternativa lösningar till sensorpaneler, bland annat kamerahål och pop-up-kameror. Men Apple har envist hållit fast vid lösningen. Just det är kanske inte så förvånande. Apple brukar inte vilja ändra på saker i första taget, om det inte finns ett klockrent alternativ som fungerar och kan tänkas hålla på lite längre sikt, och sannolikt är så fallet även med sensorpanelerna på Iphone. Men nu kan man ha hittat en lösning, i alla fall om en patentansökan som lämnats in av Apple i Japan är någonting att gå på. 

I patentdokumenten, som uppmärksammats av den nederländska sajten Let's Go Digital, beskrivs nämligen en Iphone som saknar sensorpanel helt och hållet. Någon synlig ersättare i form av ett kamerahål eller en pop-up-kamera syns inte heller till på bilderna, och det lär således handla om en lösning där man valt att bygga in selfiekameran och sensorerna för Face ID direkt i skärmen. Liknande teknologi har visats upp av andra tillverkare, men det finns fortfarande en rad problem med den, inte minst att bilderna blir suddiga och att det blir problem med att få in tillräckligt mycket ljus i en kamerasensor under skärmglaset. Ett annat alternativ är att det handlar om en telefonmodell som helt enkelt saknar Face ID-teknologi, till exempel en ny version av Iphone SE. Som alltid när det handlar om patent så finns så klart också en möjlighet att det handlar om en lösning som aldrig kommer att se dagens ljus.