Annons

En laddare, flera prylar

Nytt förslag: EU vill ha tvingad gemensam standard för laddare

Nu ska det bli räfst och rättarting bland laddarna om EU får som de vill.

Publicerad Uppdaterad

Europeiska kommissionen lägger idag fram ett förslag om att tvinga fram en gemensam teknik och en gemensam standard för laddare för mobila enheter, där det är USB-C som ska vara standardporten för laddning. 

Enligt kommissionen har branschen på egen hand under det senaste årtiondet fått ner mängden olika laddare för mobiltelefoner från trettio till tre, men nu vill man med det här förslaget få ner antalet till en enda.

Man föreslår också att det ska bli standard att inte skicka med laddare tillsammans med nya enheter. Detta ska inte bara vara till fördel för miljön med där mängden laddare bidrar till en ökad mängd elektroniskt avfall, uppfattningen är att det även ska vara fördelaktigt för miljön med mindre och lättare förpackningar, samt minska frustrationen för användare att hantera olika typer av kontakter.

Informerar om snabbladdning

Tillverkare ska även bli skyldiga att tillhandahålla bättre information till konsumenterna om en enhets laddningsprestanda och hur mycket energi det krävs för att ladda enheten och om den har stöd för snabbladdning. Detta för att konsumenter enklare ska kunna jämföra olika enheter. De elektroniska prylar som man anser ska omfattas av reglerna för en gemensam laddarstandard är mobiltelefoner, surfplattor, digitalkameror, hörlurar, portabla högtalare samt handhållna spelkonsoler.

Bakgrunden till förslaget är att det under 2020 såldes 420 miljoner mobiltelefoner och andra mobila enheter inom EU där 38 procent av kunderna sade sig ha problem med inkompatibla laddare. Samtidigt uppskattas det att europeiska kunder under 2020 spenderade 250 miljoner euro, drygt 2,5 miljarder kronor, på onödiga laddare, antingen för att de redan hade laddare eller köpte fel laddare.

Kommissionären Thierry Breton, som är ansvarig för den interna marknaden säger att "Laddare driver alla våra viktigaste elektroniska enheter, men med fler och fler enheter säljs också fler och fler laddare som inte är utbytbara eller inte nödvändiga. Vi sätter stopp för det. Med vårt förslag kommer europeiska konsumenter att kunna använda en enda laddare för all sin bärbara elektronik - ett viktigt steg för att öka bekvämligheten och minska avfallet."

Förändringen till en gemensam standard ska ske under en övergångsperiod på 24 månader från det att förslaget fastslås.

Källa