Annons

"Nästan som safirglas"

Nytt gorillaglas ska ge färre repor

Corning har tillkännagivit nästa generation av sitt skärmglas, som ska vara betydligt mera reptåligt än dagens.

Publicerad Uppdaterad

Cornings huvudverksamhet är faktiskt fiberoptik och glas till TV-apparater, men för oss är de förstås mest kända för Gorilla Glass, som skyddar mobildisplayen på de flesta mobiler som säljs här i Sverige. Glaset är känt för att vara betydligt mer stöttåligt än vanligt glas, men som de flesta av oss säkert märkt är det långtifrån okänsligt för repor.

Det är av den anledningen som safirglas har seglat upp som ett alternativ till Gorilla Glass. Safirglas är tyngre och tjockare och spricker lättare, men är mycket tåligt mot repor. Det ryktades att Iphone 6 skulle få en skärm av safirglas, och så var det förmodligen också tänkt, men företaget GT Advanced som skulle leverera skärmar till Apple misslyckades och gick i konkurs. Iphone 6 fick Gorilla Glass på skärmen, men historien satte ändå fingret på en av svagheterna med materialet.

Nu har Corning-chefen James Clappin i ett möte med investerare avslöjat att man arbetar med en ny generation glas med kodnamnet "Project Phire", som ska ha samma spricktålighet som gorillaglas men med en reptålighet "som närmar sig safirglas".

Så mycket mer avslöjade man inte om materialet, men enligt Cnet sade man att materialet kommer att finnas till försäljning senare i år.

Källa