Släpps med Android 5.0 Lollipop

Officiella: Google Nexus 6 och Nexus 9

Som ryktet antydde har Google nu lanserat Nexus 6 tillverkad av Motorola och surfplattan Nexus 9 gjord av HTC.

Publicerad Uppdaterad

Både Nexus 6 och surfplattan Nexus 9 kör den nya versionen av Android som Google nu avslöjar kallas för Android 5.0 Lollipop. Utmärkande för Android 5.0 är framförallt Googles nya designspråk kallat Material Design, något som ska sträcka sig från de små klockorna i Android Wear-serien upp till stora tv-apparater. I samband med släppet av de båda Nexus-enheterna Nexus 6 och Nexus 9 släpper Google även den första enheten som kör Android TV och den kallas Nexus Player. Enheten har Asus tillverkat och utöver att vara en mediaspelare för strömmande film, musik och videoklipp är den även en spelkonsol du kan använda tillsammans med en särskild spelkontroll.

Google har inte visat upp enheterna under något påkostat event utan endast presenterat produkterna i en bloggpost på den officiella Androidbloggen. Det är fortfarande ont om faktauppgifter, men en del vet vi säkert

Google Nexus 6

Motorolas telefon Google Nexus 6 tar Nexus-serien in i phablet-åldern och telefonen består av en 5,96 tum stor skärm och en aluminiumkonstruktion som utgör själva skalet til telefonen. Kameran är på 13 megapixel, och av bilderna att döma tycks telefonen sakna fotolampa, men den har faktiskt en ringblixt bestående av två fotolampor. Formgivningen påminner mycket om Motorolas tidigare telefoner som Moto X och knappen för att sätta på och stänga av telefonen sitter på sidan så att man ska nå den med en hand. Värt att påpeka är även att Nexus 6 är vattentålig och har stöd för trådlös laddning. 

Prestandamässigt finns det mycket att glädja sig åt, framförallt med anledning av arbetsminnet på 3 GB och processorn. Skärmen med sin generösa upplösning gör dessutom att pixeltätheten stannar på 496 pixel per tum, i nivå eller snarare strax under LG G3 men säkert fullt tillräckligt.

Processorn är en Snapdragon 805. För ljud nämner Google att telefonen har dubbla högtalare som dessutom är riktade mot användaren.

Är du orolig för att allt detta ska påverka batteritiden meddelar Google att batteriet ska räcka i 24 timmar och att du dessutom ska få ut 6 timmars användning på bara 15 minuters laddning. Det är så klart en sak vi får testa i praktiken när telefonen dyker upp.

Google Nexus 9 Surfplattan från HTC kör så klart även den Android 5.0 Lollipop och här handlar det om en ram i aluminium och en skärm på 8,9 tum. Tittar du på film på plattan gör förutom skärmen även HTC:s Boomsound-högtalare nytta, Boomsound innebär att de är riktade direkt mot dig som använder den, och inte som annars bakåt eller åt sidan.

Utöver att använda plattan för mediekonsumtion finns även ett fodral med inbyggt tangentbord som gör det enklare att använda plattan för mer produktiva ändamål, till exempel med hjälp av Googles officepaket.

Android 5.0 Lollipop
Nya versionen av Android kallas alltså Lollipop och visades upp tidigare i år. Nu är den inom kort klart för skarp lansering och den har ett nytt formspråk kallad Material Design. Det här är ett avskalat utseende där man jobbar mer med att element i gränssnittet ligger i olika lager. När vi testat förhandsversionen har det varit mycket tilltalande och upplevts logiskt och snyggt.

Operativsystemet används på allt från klockor till större tv-apparater och tanken är att man enkelt ska få tillgång till sina bilder, filmer och annat innehåll oavsett vilken enhet man använder. Det ska även gå enkelt att byta mellan enheter när man arbetar med något i systemet. Batteriförbrukning och säkerhet hör även det till funktionerna som Google säger sig ha förbättrat i Android 5.0.

Google Nexus Player Google har varit inne på området tidigare, men medan Nexus 6 och Nexus 9 var välkända i ryktesfloran redan innan lansering har vi hört mindre om Nexus Player i förväg. Konsolen ser ut som en puck och du ansluter den till din teve. Tanken är att du ska kunna njuta både bilder, film och musik och man styr det hela genom en fjärrkontroll med röststyrning, alternativt när det handlar om spel med hjälp av en särskild spelkontroll. Denna spelkontroll ska erbjuda precision som krävs för spel och säljs separat.

Nexus Player klarar Google Cast vilket innebär att du kan skicka innehåll från både Ios och Android och det går även bra att synka innehåll mellan dina Android-enheter så du kan börja se en film i surfplattan och fortsätta att se klart den på teven.

Vilken av Googles nya Nexusar vill du helst ha och varför?

Fakta Nexus 6
Tillverkare: Motorola
Mått: 159,3 x 83 x 10,1 mm
Vikt: 184 gram
Skärm: 5,96 tum, Amoled, 1440 x 2560 pixel, 493 pixel per tum
Processor: Qualcomm Snapdragon 805, fyrkärnig, 2,7 Ghz. Adreno 420 grafik.
Arbetsminne: 3 GB
Batterikapacitet: 3220 mAh
Kamera: 13 megapixel, ringblixt med dubbla fotolampor, optisk bildstabilisering, videoinspelning i 4K, främre kamera på två megapixel
Lagringsutrymme: 32/64 GB
Övrigt: vattentålig, NFC, trådlös laddning
Säljstart: Förhandsbokning i USA startar i slutet av oktober.
Pris och släpp i Sverige: Ingen uppgift, men ska komma till Sverige

Fakta Nexus 9
Tillverkare: HTC
Skärm: 8,9 tum, IPS LCD
Vikt: 436 gram
Batterikapacitet: 6700 mAh
Kamera: 8 megapixel, främre kamera på 1,6 megapixel
Processor: 64-bitars Nvidia Tegra K1-processor, 2,3 Ghz. Kepler DX1 grafik. 
Lagringsutrymme: 16/32 GB
Säljstart: Förhandsbokning i USA startar i slutet av oktober.
Pris och släpp i Sverige: Ingen prisuppgift, men säljstart i början av december

Fakta Nexus Player
Tillverkare: Asus
Processor: Fyrkärnig Intel Atom, 1,8 Ghz
Anslutningar: HDMI out, Wlan 802.11ac 2x2 (Mimo)
Kräver: TV med hdmi, internetuppkoppling (wifi)
Ingår: i paketet finns fjärrkontroll med röststyrning, strömadapter, batterier. 
Säljstart: Förhandsbokning i USA startar i slutet av oktober.
Pris och släpp i Sverige: Ingen uppgift