Annons

Assistenten integrerad

Officiella: Här är Pixel 4 och Pixel 4 XL

Inte heller denna gång till svenska butiker.

Publicerad Uppdaterad

Vi har fått det bekräftat sedan tidigare, men ja Pixel 4 är nu officiell och den har en radar som ger telefonen snabb och säker ansiktsigenkänning. Att telefonen har säker ansiktsinloggning innebär även att Google helt tagit bort fingeravtryckssensor i telefonen. Det är alltså radarn, som i likhet med Face ID på Apples senaste Iphones är den enda säkra inloggningen baserad på biometri. Den integrerade radarn innebär även att du kan göra gester framför telefonen för att till exempel tysta alarm eller byta låt utan att behöva trycka på knappar eller röra skärmen.  

I Google Pixel 4 är Google Assistant tydligare integrerad i hela systemet vilket gör att även rösten, utöver gester, kan bli ett enklare sätt att styra vad telefonen ska göra. Googles röstigenkänning är delvis integrerad i telefonen så att den inte behöver skicka information till Googles datacenter för att bearbeta informationen och alltså kan tolka det du säger även utan uppkoppling. 

En ny röstinspelningsapp i Pixel 4 är ett bra exempel på färdigheterna som detta bidrar med och den gör att du kan spela in föreläsningar eller liknande och få allt som talas in utskrivet som text i realtid. Tack vare röstigenkänningen kan den här funktionen köras även i flygplansläge. 

Högre uppdateringsfrekvens

Skärmen i Pixel 4 och Pixel 4 XL som är den större modellen är av oled-typ och de har en uppdateringsfrekvens på 90 hertz, istället för normala 60 hertz. Google Pixel 4 har en skärm som är 5,7 tum, medan Pixel 4 XL har en skärm på 6,3 tum. Ovanför skärmen i Pixel 4 och Pixel 4 XL sitter radar och selfiekamera, vilket gör att telefonen har en ovanligt tjock panel ovanför själva skärmen. Google väljer alltså bort sensorpanel och kamerahål för att istället placera de sensorer som krävs ovanför skärmen. 

24 oktober börjar Pixel 4 och Pixel 4 XL att säljas och priset i USA för Pixel 4 är 799 dollar med förbeställning som öppnas redan nu. Sverige hör inte till de få länder där telefonen släpps till försäljning. Kamerorna i Pixel 4 är två till antalet och samlade i en kvadrat på baksidan. Kamerorna ger tillsammans två gånger optisk zoom och de använder även Googles mjukvarubaserade zoomteknik för att ytterligare förbättra kvalitetetn. Google är tydliga med att deras mjukvara är en riktigt viktig faktor, något Google bevisat med tidigare Pixel-telefoner.

Fler nyheter i kamerorna

Med Pixel är HDR Plus integrerat och på Pixel 4 ser du resultatet du kommer få direkt i sökaren innnan du knäppt av bilden. Med nya exponeringsreglage kan du dessutom justera skuggor och exponering separat vilket ska ge nya artistiska möjligheter. Det blir till exempel enklare att ta bilder där personerna i bilden blir till silhuetter. Vidare så har Pixel 4 en förbättrad vitbalans som räknas fram med hjälp av Googles algoritmer, så att du slipper få blått ansikte om du befinner dig i ett sådant ljus. Google visade under presentationen ett exempel på ett porträtt taget i en isgrotta med svag blåaktig belysning där ansiktet i bild trots detta fått naturlig kulör. Dessutom är såväl porträttläge som nattläget tydligt förbättrat och det senare kan till exempel fånga även en stjärnhimmel. Porträttläget har förbättrats bland annat för att klara av även hundar.

Med Pixel följer det med tre års garanterade uppdateringar till den senaste verisonen av Android och givetvis släpps Pixel 4 och Pixel 4 XL med den senaste verisonen av Android, Android 10. Inte heller denna denna gång släpper dock Googel Pixel-telefonerna i Sverige, utan det är bland annat USA och Storbritannien som hör till de utvalda länderna. I Sverige får vi om man ska utgå från vad som redan är tillgängligt i Googles webbutik nöja oss med den nya smarta högtalaren Google Nest Mini och speltjänsten Stadia.