Prislapp på 3 miljarder dollar

Officiellt: Apple köper Beats Music

Köpet av Beats Music blir det dyraste uppköpet i Apples historia.

Publicerad Uppdaterad

Med en prislapp på tre miljarder dollar (cirka 20 miljarder kronor) står det efter flera veckors ryktesspridning nu klart att Apple köper musiktjänsten och högtalar/hörlurstillverkaren Beats Music. Det är något lägre än de 3,2 miljarder dollar som prislappen först ryktades hamna på, men fortfarande en ansenlig summa. 

Samtidigt är det en rejält tilltagen summa eftersom Beats Music så sent som i september förra året, då bolaget drog in 500 färska miljoner dollar i kapital från Carlyle Group, värderades betydligt lägre - närmare bestämt till en miljard dollar. Att prislappen har tredubblats sedan dess bör rimligen ha att göra med att det funnits fler spekulanter på Beats Music. En av intressenterna kan ha varit Facebook, enligt uppgifter i Forbes. Facebook, som tidigare i år köpte Whatsapp för över 100 miljarder kronor, är ju som bekant inte främmande för kostsamma uppköp.

Medan köpesumman på tre miljarder dollar för Beats är det dyraste företagsuppköpet som Apple har gjort sedan företaget grundandes 1976 , så bör summan trots det inte vara särskilt tyngande för Apple. Tre miljarder dollar motsvarar nämligen, enligt senaste kvartalsrapporten, vad Apple drar in i intäkter på en halv vecka.

Källa