Apple vill förenkla mobila betalningar

Officiellt: Apple lanserar Apple Pay med NFC

Apple måste rulla ut NFC om mobila betalningar ska ta fart, har många sagt. Nu är satsningen verklighet.

Publicerad Uppdaterad

Många har undrat varför Apple har väntat så länge för att ge sig in på mobila betalningar och adoptera Near Field Communication, NFC. Vid bolagets speciella event i Cupertino på tisdagen kom svaret: Apple menar allvar med mobila betalningar. Frågan är om det räcker för att övertyga kreditkortsanvändare att börja använda mobilen för att betala i butik. Apple verkade dock under eventet övertygade om att de har knäckt koden.

Såväl nya lurarna Iphone 6 och Iphone 6 Plus som Apples nylanserade smarta klocka Apple Watch har utrustats med NFC och det nya mobila betalningssystemet Apple Pay kommer förinstallerat på enheterna. Användarens kortuppgifter lagras på ett så kallat säkert element i telefonen.

En lång rad fysiska och digitala försäljningsställen i USA, bland dessa Disney, McDonald's och Subway, har redan anslutit sig till tjänsten som kommer att stödja kort från American Express, MasterCard, och Visa. Apple sitter redan idag på hundratals miljoner anslutna kontokort tack vare Itunes och räknar med att många av dessa ska ansluta sig till Apple Pay. Det är nämligen så att man bara behöver lägga till sitt kort från sitt Itunes konto för att komma igång. Vill man lägga till ytterligare ett kort fotar man det med telefonen så lagras det. Där tar Apple bort ett stort hinder för mobila betalningar: tröskeln för att komma igång.

Hur fungerar Apple Pay?
– Apple Pay är enkel, säkert och privat, sa Eddy Cue, senior vice president, Internet Software and Services på Apple, vid eventet.

Det har många befintliga system redan lovat och det återstår att se om Apple levererar på det i praktiken. Men på pappret ser tjänsten lovande ut.

Apple kapar ett led i betalninsprocessen i och med att det räcker med att klicka på skärmen eller använda Touch ID för att betala. Man behöver inte knappa in någon kod. En annan intressant aspekt handlar om integritet då Apple inte lagrar uppgifter om köparens namn, dennes kortnummer eller säkerhetskod, inte heller om vad man har köpt eller var man har gjort det.

Säkerhet var också någt som Apple betonade vid sitt event: tjänsten genererar en dynamisk säkerhetskod som ersätter den statiska tresiffriga koden som står bakom kortet. En unik kod genereras för varje ny transaktion. Tappar man sin Iphone räcker det dessutom att använda tjänsten Hitta min Iphone för att spärra sitt kort. 

Apple Pay blir först tillgängligt i USA i oktober 2014. När tjänsten lanseras i andra delar av världen är oklart. Apple har bara sagt att det är på gång.

Hur gör du idag? Använder du din mobil för att betala i butiken eller på nätet?