Hälsoappar drar in 170 miljarder 2017

Omsättningen för hälsoappar tiodubblas

En ny rapport spår en snabb tillväxt för inkomster från hälsorelaterade mobilappar.

Det finns över 100 000 hälsorelaterade appar att välja mellan i appbutikerna för Iphone och Android idag, enligt en ny rapport från Research2firm. Det är en fördubbling av antalet appar på 2,5 år.

Omsättningen för hälsorelaterade appar omsatte motsvarande cirka 17 miljarder kronor under förra året, en siffra som väntas stiga kraftigt framöver enligt rapporten. 2017 spår Research2firm att affärsområdet med hälsoappar kan omsätta motsvarande hela 170 miljarder kronor. Det är en svindlande siffra och ungefär lika mycket pengar som det skulle kosta att bygga en stambana för höghastighetståg från Stockholm till Göteborg och Malmö eller som svenska staten spenderar på social omsorg, hälso- och sjukvård på tre år.

I rapporten har man också pratat med över 2 000 apputvecklare inom mobilhälsoområdet. Det typiska utvecklarföretaget har enligt rapporten 3-10 anställda, men lika många företag uppges också ha mellan 10-100 anställda. I genomsnitt har varje utvecklare publicerat sju hälsoappar och drygt en tredjedel av utvecklarna uppges ha gett sig in på marknaden så sent som i år eller förra året.

I väntan på den stora inkomstexplosionen för hälsoappar konstateras också att drygt två tredjedelar av apputvecklarna drar in mindre än motsvarande 65 000 kronor om året på apparna. Samtidigt har var tjugonde apptillverkare inkomster på en miljon dollar eller mer årligen.

De typer av hälsoappar som spås de bästa framtidsutsikterna när det gäller möjligheten att generera intäkter framöver är appar som handlar om hälsorelaterad rådgivning och övervakning.

Källa