Inte helt oväntat

Oneplus 5 läggs ned inom kort

Oneplus 5 går i graven. Detta kort efter att den nya och förbättrade Oneplus 5T offentliggjorts. Oneplus utlovar fortsatt mjukvarustöd för enheten.

Publicerad Uppdaterad

Beskedet kom som ett brev på posten. Ja, åtminstone om vi bortser från att brev på posten allt mer sällan kommer fram överhuvudtaget. Men det var väntat. Tillverkningen av Oneplus 3 upphörde kort efter att 3T lanserats. Och tillverkningen av 3T upphörde kort efter att Oneplus 5 lanserats (fyran hoppade man som kanske bekant över helt och hållet). Och nu går Oneplus 5 i graven, tätt efter att Oneplus 5T lanserats. Kinesiska Oneplus må sälja en hel del telefoner, men man är ändå förhållandevis små, och att hålla parallella produktioner igång av flera enheter blir helt enkelt övermäktigt. 

Fortsatt stöd

Nu innebär inte nedläggningen att Oneplus överger sin gamla femma. Man fortsätter stödja telefonen med uppdateringar även fortsättningsvis, och nyligen kom uppgiften om att Android 8.0 Oreo är på gång till enheten. Men nedläggningen – eller rättare sagt den nya telefonmodell som givit upphov till den – är trots allt en intressant signal. Frågan är huruvida konsumenterna kan börja dra öronen åt sig när det gäller kommande telefoner. Att köpa en Oneplus 6 med vetskapen om att det sannolikt kommer en 6T som är bättre bara några få månader senare, kan med all rätta betraktas som överilat och dumt. 

Källa