Större skärm, förbättrad kamera

Oneplus 5T lanserad

Oneplus har nu släppt sin nya flaggskeppsmobil med större skärm på nästan samma yta som tidigare.

Publicerad Uppdaterad

Oneplus 5T är snarlik föregångaren Oneplus 5 i formgivning och färg, men är något bredare och högre. I gengäld har man fått in en skärm på strax över 6 tum på framsidan, givetvis genom att ge den det långsmala 18:9-formatet, vilket innebär att upplösningen på Amoled-skärmen nu är 2160 x 1080 i stället för 1920 x 1080 som på föregångaren. Det innebär också att fingeravtrycksläsaren har fått flytta till telefonens baksida. Skärmen ska ha fått förbättrad och anpassad ljusstyrka som ska göra att den är lätt att använda även i starkt solljus.

Chipsetet i telefonen är så klart Snapdragon 835, och telefonen kommer antingen med 64 gigabyte lagring och 6 gigabyte arbetsminne, eller 128 gigabyte lagring och 8 gigabyte arbetsminne. Värt att nämnas är att minnet är av typen LPDDR4X och lagringen av UFS 2.1 2-lane, vilket för er som inte älskar att memorera minnesbussar betyder att man inte snålat med äldre långsammare minne. Det stora arbetsminnet ska bland annat användas till funktionen App Priority, som gör att dina favoritappar startar snabbare. Minneskortsplats saknas dock.

Den främsta nyheten utöver skärmen jämfört med Oneplus 5 är kameran. Som tidigare har vi dubbla linser, men zoomlinsen på Oneplus 5 har här ersatts med en lins med extra stor bländaröppning för bättre mörkerbilder. När det är tillräckligt lite ljus byter kameran automatiskt över till mörkerlinsen, som utöver det större ljusinsläppet även ska kombinera fyra pixlar till en för att få mindre brus, enligt samma princip som HTC:s ultrapixelkameror.

Som för de flesta telefoner med dubbla kameror kan dessa även användas för att ta porträttbilder med oskarp bakgrund. Denna funktion ska ha förbättrad noggrannhet jämfört med Oneplus 5. Det borttagna zoomobjektivet ska enligt Oneplus ha ersatts med en algoritm som ger lika bra skärpa vid zoom som det borttagna objektivet gjorde. Kameragränssnittet ska också vara förbättrat.

Utöver fingeravtrycksläsaren har Oneplus lagt till ansiktigenkänning för upplåsning. Man har inte en lika avancerad kamerautrustning som Apple för detta men enligt Oneplus ska det vara den snabbaste ansiktsupplåsningen på marknaden.

Batteriet är på 3300 mAh, som på föregångaren, vilket borde ge något kortare batteritid på grund av den större skärmen. Som tidigare har man snabbladdningstekniken Dash Charge som ska ge en dags användning på 30 minuters laddning.

Oneplus 5T börjar säljas från företagets webbsida oneplus.net den 21 november. Priset är 5000 kronor för 64 GB-varianten och 5600 kr för 128 GB-varianten. Det innebär att telefonerna inte som tidigare ryktats blir dyrare än föregångarna. Oavsett är det mycket telefon för pengarna.

Källa