https://www.mobil.se/nyheter/oneplus-backar-om-datainsamling
564148
Nyheter
Efter kritiken

Oneplus backar om datainsamling

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/OnePlus-5-in-soft-gold.jpg?itok=BaLmD_4G', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/OnePlus-5-in-soft-gold.jpg?itok=yUNDCo7_', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/OnePlus-5-in-soft-gold.jpg', w: 1887, h: 846, title: ' ' },]
Det ska bli både tydligare att Oneplus samlar in användardata, liksom enklare att stänga av insamlingen i framtiden. Det lovar kinesiska Oneplus, efter att man förra veckan hamnade rejält i blåsväder kring användarintegriteten.

Förra veckan uppmärksammade den brittiske säkerhetsexperten Chris Moore att kinesiska Oneplus samlar in mängder av data om användarna, detta utan att varken upplysa om saken eller be om lov. Information om bland annat IMEI-nummer, serienummer, telefonnummer, använda wifi-nät och mobilnät visade sig gå till en Amazon-server. Oneplus menade att man använder informationen för att kunna förbättra mjukvaran i sina enheter, men förklaringen har inte fallit i särskilt god jord bland användarna. Varför man till exempel skulle behöva tillgång till telefonnummer och uppgifter om vilka wifi-nät man använt är fortfarande inte klargjort, annat än med hänvisning till att det behövs för att förenkla vid supportärenden. 

Ska bli enklare

Men nu backar Oneplus en aning och lovar att man ska tydliggöra att man samlar in användardata. Med en ny uppdatering av operativsystemet ska det framgå redan vid installationen att det sker datainsamling, och dessutom ska man även kunna välja bort att delta i datainsamlingen om man vill. Vilken data som man undlåter att skicka iväg till den externa servern om man väljer bort datadelningen framgår inte i nuläget. Oneplus lagrar två grupper av data om användarna och möjligen berör möjligheten att avböja insamlandet bara den ena av dem.