Säkerhetsrisk

Oneplus ansiktsupplåsning lurad av foto

Oneplus 5T och Oneplus 6 har supersnabb ansiktsupplåsning, men av allt av döma är den inte supersäker.

Publicerad Uppdaterad

Upplåsning av telefonen med ansiktsigenkänning har funnits ett tag, men det var när Apple fimpade fingeravtrycksläsaren helt på Iphone X till förmån för ansiktsupplåsning som tekniken kom på modet på allvar. Apple talar gärna om hur säkert deras Face ID är, men särskilt snabbt är det inte. Flera efterföljare, bland annat Huaweis Mate 10 Pro och P20-serie, och Oneplus 5T och 6, har ansiktsupplåsning som bara kan beskrivas som omedelbara. Det har naturligtvis gjort att man undrat om man därmed prutat på säkerheten.

Svaret ser åtminstone i Oneplus fall ut att vara ja. Företagets ansiktsigenkänning är visserligen utvecklad av det kinesiska företaget Sensetime, med många års erfarenhet av att utveckla ansiktsigenkänning. Men en twittrare med aliaset @rikvduijn har lagt upp en video där han visar hur en vän låser upp telefonen med en utskriven bild av hans ansikte. Bilden behöver inte ens vara utskriven i färg.

Oneplus har kommenterat saken med att påminna om att man skriver att ansiktsupplåsningen är en mindre säker låsmetod, och att den därför inte används för autentisering till exempel vid appköp.

@rikvduijn lär knappast vara den första som försöker låsa upp telefonen med en bild, så vi ska inte vänta oss att det fungerar automatiskt. Om du främst har skärmlås för att hindra en ficktjuv att komma åt innehållet på din mobil om den blir stulen lär du nog också gå säker då det är högst osannolikt att tjuven skulle ha en selfie av dig. Men har du en Oneplus 6 och och hanterar information av sådan art att någon skulle vara beredd att göra ett organiserat angrepp för att komma åt den gör du nog klokt i att använda en annan upplåsningsmetod.

Källa