Inte sista versionen trots allt

Oneplus förvirrar med Oxygen OS 13

Oxygen OS 12 skulle ha blivit den sista versionen av företagets Android-gränssnitt.

Publicerad Uppdaterad

Tidigare har det sagts att Oxygen OS 12 skulle vara den sista versionen av Oneplus Android-gränssnitt. Det allt tätare sammarbetet mellan Oneplus och Oppo bland annat skulle resultera i att även de två företagens gränssnitt Color OS skulle slås samman med Oxygen OS. Oneplus och Oppo ägs båda av BBK Electronics som också äger Realme och Vivo.

Nu har dock Oneplus bekräftat att man håller på att utveckla Oxygen OS 13 och att det kommer att basera sig på det kommande Android 13. Man har även gått ut med att det kommer att släppas mer information om Oxygen OS 13 på Open Ears Forum (OEF) som går av stapeln den 28 februari.

Oneplus har tidigare konstaterat att deras kommande Oneplus 10 skulle komma att byta gränssnitt, och Oneplus 10 Pro som redan är släppt i Kina körs med Android 12-baserade Color OS 12.1. Den kommer att släppas i resten av världen troligtvis under första halvan av 2022, men nu är frågan med vilket gränssnitt. Det har ryktats om att det kombinerade Oneplus-/Oppo-gränssnittet som skulle ha gemensam kodbas har försenats och att telefonen istället kommer att släppas med Oxygen OS 12.

Att man nu tillkännager att man arbetar med Oxygen OS 13 kan betyda att de eventuella förseningarna är så omfattande att det är mer försvarbart att utveckla en ny version av Oxygen OS istället för att planera för en lansering av Oneplus-/Oppo-gränssnittet. Klarhet i frågan lär vi få om inte innan så i alla fall i samband med att Oneplus 10 Pro släpps i Europa. Uppdatering: Här klargör Pete Lau på Oneplus att Oxygen OS 13 är under utveckling och att det systemet baseras på samma kodbas som Color OS.

Förra veckan gick Oneplus ut med information om att deras nästa telefonsläpp sker redan nu på torsdag den 17 februari och då kommer telefonen Oneplus Nord CE2 att presenteras.