Oneplus 10 Pro

Oneplus kan byta strategi – prioriterar Kina för nya lanseringar

Det kan bli ett betydande glapp mellan lanseringar i Kina och övriga världen.

Publicerad Uppdaterad

Läckor från flera håll gör gällande att Oneplus kan komma att ändra lanseringsstrategi för sin kommande Oneplus 10 Pro 5G. Det är bland annat den tillförlitlige läckaren Max Jambor som kommer med informationen att Oneplus planerar en lansering i Kina under januari eller februari 2022, men att det kan komma att dröja ända till april 2022 innan den globala marknaden blir aktuell för samma telefon. Om det är en medveten förändring i företagets lanseringsstrategi, om det är en konsekvens av den rådande kretsbristen eller en effekt av sammanslagningen med Oppo och att "blanda" Oxygen OS och Color OS är däremot osagt.

Tidigare har Oneplus lanserat sina telefoner globalt men uppdelningen som ovan har flera andra tillverkare gjort till en vana. Xiaomi har till exempel lång historik av att lansera sina telefoner först i Kina och först senare i internationella versioner. Mjukvarumässigt skiljer sig telefonerna för den kinesiska och den globala marknaden åt eftersom Google inte är tillgängligt i Kina och man därför arbetar med alternativ till deras appbutik och tjänster.

I Oneplus fall har bolaget arbetat med Oxygen OS här medan motsvarigheten utan Google på den kinesiska marknaden kallats Hydrogen OS. Tidigare i år meddelade dock Oneplus att de på den kinesiska marknaden byter till systerbolaget Oppos Color OS och de har även på svenska marknaden aviserat att de ska göra Oppos Color OS och det egna systemet Oxygen OS till ett, med premiär i kommande flaggskeppsmodell.