1
1
https://www.mobil.se/nyheter/oneplus-kan-ta-bort-mojligheten-till-tredjepartsappar-for-fotografering
571369
Nyheter
falskt
Mobilkamera

Oneplus uppdatering begränsade fotografering med andra appar

Oneplus 9 Pro, vars sensor antagligen hamnar i den kommande Oneplus Nord 2.
I uppdateringen till Oneplus Oxygen OS 12, som är deras Android 12-variant, försvinner möjigheten att använda sig av tredjepartsappar för fotografering till stor del. Så vill du kunna pimpa din kamera bör du hålla dig ifrån att uppgradera.

Att de två tillverkarna Oppo och Oneplus har täta band har ingen egentligen ifrågasatt den senaste tiden då det blivit allt mer tydligt. Bland annat så är Oneplus nya Oxygen OS baserat, ganska ordentligt, på Oppos Color OS. Oppo har dessutom inte varit så sugna på att låta användaren använda andra kameraappar än de som finns tillgängliga. Det här är dock något som många användare av Oneplustelefoner tidigare varit sugna på och kunnat göra. Detta genom att antingen ladda hem en tredjepartskameraapp som till exempel Googles kameraapp för att få en del av de funktioner som Google Pixeltelefonerna har även i sin Oneplus. Detta för att Oneplus kameraapp har lämnat lite att önska (hur kamerans presterar i Oneplus 9 Pro kan ni läsa om i vårt mobilkameratest).

Men i och med uppdateringen till nästa generation av operativsystem som är baserade på Android 12, i detta fall Oxygen OS 12 och Color OS 12 så begränsas möjligheten att ta in tredjepartsappar som använder kameran. Det rapporterar Android Police. Möjligheten försvinner inte helt, men användaren begränsas till huvudkameran och kan alltså inte använda tredjepartsappar som använder vivinkeln, telekameran eller den monokroma kameran. 

Oneplus har redan lanserat sin uppdatering till Android 12 i och med Oxygen OS 12, men efter att ha mött massiv kritik för att den hade så många buggar och problem så drogs den tillbaka. Så antagligen kommer det att dröja en stund innan du ens kan uppdatera din telefon och bli av med möjligheten till externa kameraappar. 

Uppdatering: I ett foruminlägg där Oneplus meddelar att den stoppade uppdateringen nu efter korrigeringar åter är tillgänglig säger man även att alla telefonernas kameror ska bli tillgängliga i Googles kameraapp på sikt.