Oneplus 9-serien lanseras den 23 mars

Oneplus storsatsar på mobilkameror tillsammans med Hasselblad

Oneplus presenterar samtidigt med lanseringsdatum för Oneplus 9 en storsatsning på mobilkameror tillsammans med Hasselblad.

Publicerad Uppdaterad

Oneplus mobiler brukar imponera med bra prestanda i förhållande till prislappen, men däremot brukar deras mobilkameror ha svårt att just imponera. Kanske blir det ändring på det framöver, för i samband med att företaget presenterar lanseringsdatum för Oneplus 9-serien tillkännager man också en storsatsning på mobilkameror, som kommer att kosta företaget 150 miljoner dollar under tre års tid.

Den 23 mars klockan 15.00 svensk tid livestreamas lanseringen av Oneplus 9-serien, och redan då kommer de första frukterna av kamerasatsningen att synas. Satsningen består förutom av den ekonomiska investeringen från Oneplus även av ett samarbete med den klassiska kameratillverkaren Hasselblad.

Den här typen av samarbete mellan mobiltillverkare och ett känt kameramärke som Leica eller Carl Zeiss är ingenting nytt, och till exempel Nokia-mobilerna visar också att det inte nödvändigtvis innebär en kvalitetsstämpel, men Oneplus och Hasselblad är ovanligt konkreta med vad samarbetet innebär.

Samarbetet kommer att utvecklas kontinuerligt under de närmaste tre åren, till en början med mjukvaruförbättringar inklusive färgjustering och sensorkalibrering och breddas till fler områden i framtiden.

Det första resultatet av samarbetet kallar man Natural Color Calibration by Hasselblad, och det syftar till att få mer noggranna och naturliga färger till foton som tagits med Oneplus flaggskeppskameror. Detta blir Oneplus nya standard för färgkalibrering av bilder. Telefonerna får också ett nytt pro-läge kallat Hasselblad Pro. Förutom att gränssnittet efterliknar Hasselblads programvara för bildbehandling använder det företagets sensorkalibrering och möjlighet att ta bilder i 12-bitars RAW-format.

I kamerasatsningen på 150 miljoner dollar ingår också att man satsar på fyra stora forsknings- och utvecklingscenter runt om i världen, inklusive två bildlaboratorier, ett i USA och ett i Japan. Man kommer också att introducera ny teknik, som en vidvinkelkamera med 140 graders synfält, T-linsteknik för blixtsnabb fokus i den framåtvända kameran och en friformslins – som introduceras på OnePlus 9-serien och som enligt Oneplus nästan eliminerar förvrängning i kanterna på bilder tagna med vinkelkameran.

Man berättar också att Oneplus 9-serien kommer att använda en anpassad Sony IMX789-sensor med 12 bitars färgdjup och förbättrad HDR-videoinspelning, samt stöd för att filma 4K 120 Hz-video.