Huawei och ZTE uteslutna från centrala funktioner i 5G-näten

Operatörer godkända för svensk 5G-auktion – Huawei utestängda

Fyra företag blev godkända att få vara med i budgivningen.

Publicerad Uppdaterad

Post- och telestyrelsen (PTS) har nu med hjälp av Försvarsmakten och Säkerhetspolisen godkänt fyra företag att få medverka i den kommande auktionen om 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden som förväntas vara centrala för 5G-utvecklingen. Företagen som har godkänts är Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom.

Bland villkoren för den kommande utbyggnaden finns även detaljer som påverkar företag som tidigare visade intresse för att medverka i auktionen. Där finns bland annat villkor som att nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner inte får genomföras med produkter från Huawei eller ZTE, om sådana redan finns måste de vara avvecklade senast 1 januari 2025.

Det är dessutom specificerat att centrala funktioner som är beroende av personal eller funktioner som är placerade i utlandet ska avvecklas och om nödvändigt ersättas med funktioner eller personal placerade i Sverige.

I PTS beslut så står det att vissa av de som sökt tillstånd att buda i auktionen planerat att använda utrustning från Huawei eller ZTE i sina nät och det är alltså planer som du nu tvingas ändra på. Sedan tidigare har det meddelats att Tele2 och Tre anävnder utrustning från Huawei i sina 5G-nät medan Telia använder Ericssons utrustning. De så kallade spektrumauktionerna kommer att inledas den tionde november och beräknas ta minst tio dagar.

Källa