Andra appbutiker bara i EU

Öppnare Ios 17 inte för alla - du är troligtvis en av de utvalda

Apples påstådda planer att göra Ios 17öppnare kommer inte att omfatta alla användare.

Publicerad Uppdaterad

Det har tidigare rapporterats att Apple planerar att göra Ios 17 till ett öppnare operativsystem med flera appbutiker och så kallad ”sideloading”, det vill säga att kunna installera appar direkt utan att gå via en appbutik.

Det är publikationen Blombergs Mark Gurman som går ut med informationen att dessa förändringar inte kommer att gälla globalt utan enbart inom EU. Detta för att för att följa vad som troligtvis kommer att bli EU:s regelverk som går under namnet Digital Markets Act (DMA). Detta ska enligt Gurman bero på att företaget egentligen inte vill genomföra förändringana, men kan tvingas till det genom DMA. Man ska däremot inte ha för avsikt att göra det tillgängligt mer än absolut nödvändigt för att uppfylla lagar och regler, och eftersom DMA enbart ska gälla inom EU lär det också bara bli EU som får den funktionaliteten, enligt Gurman.

Enligt Gurman lär dock Apple försöka tona ner detta så mycket som möjligt ungefär på samma sätt som man tidigare genomförde förändringar för att följa holländsk antitrustlagstiftning. Därför är det inte säkert att det kommer att tas upp på Apples kommande WWDC-evenemang, utan att man kan försöka smyga ut förändringarna.

Källa