Galaxy Note 5

Patent för "Write on PDF" från Samsung

Höstens flaggskepp kan komma lastat med extra PDF-funktioner.

Publicerad Uppdaterad

Galaxy Note 5 kan med ett nytt patent som presenterats till United States Patent and Trademark Office (USPTO) komma med en ny funktion som kallas “Write on PDF”. Patentet gäller “computer application software for mobile phones, smart phones, tablet computers, portable media players and handheld computers enabling users to annotate and save PDF documents, images and files.”

Kortfattat så ser det här ut som ett patent för en app till Samsungs penna, användare ska kunna skriva och spara pdf-filer direkt på telefonen eller surfplattan. Mjukvaran lär komma förinstallerad till Samsungs nästa flaggskepp som i princip är garanterad att släppas i höst. Samsung själva råkade ju försäga sig.

PDF-annotering med penna är troligtvis inte det första som folk tänker att de vill göra på sina telefoner. Att det skulle vara användbart är det dock nog få som argumenterar emot. Underskrifter skulle kunna vara ett användningsområde, att dessutom kunna markera områden samt kommentera texter man läser skulle göra processen att arbeta med PDF-filer på mobilen smidigare. Det är dock svårt att tänka sig att Samsung skulle bli ensamma om den här funktionen efter lansering, då ett flertal PDF-appar redan finns på marknaden.

Att kunna skriva, rita och markera med pennan på det här sättet kan tyckas vara något sent dock. Funktionen har redan sedan förra året funnits tillgänglig i appar som Papyrus och YakaPDF. Fördelen för Samsung är att appen vid släpp lär finnas förinstallerad på telefonen och kan integreras av tillverkaren själv utan begränsningarna som en tredjepartsutvecklare har.