Annons

Alltid uppkopplad

PC-datorer med Snapdragon 835 på gång

Snart kommer Windows 10-datorer med Snapdragon-chipp. Det du!
Snart kommer Windows 10-datorer med Snapdragon-chipp. Det du!

Microsoft och Qualcomm har avslöjat att flera stora tillverkare planerar Windows 10-datorer baserade på Snapdragon 835-chipp är på gång. Och de kan koppla upp sig även utan wifi.

Publicerad Uppdaterad

Asus, HP och Lenovo. Ja, det är de första tillverkare som bekräftar att man kommer att bygga datorer baserade på Microsofts och Qualcomms nya plattform med Snapdragon 835-baserade Windows 10-datorer. De båda IT-jättarna kallar konceptet för ”Mobile PC:s”, något som är mer än en tjusig term. Det här handlar nämligen om just det: datorer som precis som mobiltelefoner och många surfplattor kan vara ständigt uppkopplade via 4G. 

Aviserades på Computex

Beskedet om det nya konceptet kom i samband med Computex-mässan i Taiwan. Ingenting är känt om de specifika enheterna som Asus, HP och Lenovo ska ha på gång. Men själva konceptet bjuder förutom möjligheten till ständig uppkoppling också på smidigare datorer, som tack vare mobilchippet Snapdragon 835 lär bli både lättare och tunnare än klassiska laptop-datorer. Dessutom lär batteritiden bli avsevärt bättre.  Datorerna kan också bli billigare, åtminstone för tillverkaren, då ett Snapdragon 835-chipset kostar uppskattningsvis 75 dollar, medan Intels billigare Core-processorer kostar 281 dollar styck.

Kör ”riktiga” Windows 10

Datorerna kommer inte att köra någon enklare Windows-version, som exempelvis Windows 10S, utan ska vara kapabla att köra Windows 10 i fullversion. Därmed ska man kunna köra samma mjukvara på Snapdragon 835 som i dagsläget enbart fungerar med Intel- eller AMD-processorer. Äldre win32-mjukvara kommer man att kunna köra med hjälp av emulering. 

Släpps under fjärde kvartalet

Exakt när de första datorerna med Snapdragon-processorer kan komma att dyka upp på marknaden är oklart. Men enligt uppgifter som Microsofts Steve Mollenkopf kommit med till investerare, så ska de första enheterna kunna dyka upp någon gång under årets fjärde kvartal. 

Källa