Knoppar av och knoppar till

Philips nylanserar med Friends of Hue

Uppkopplade lampan Hue slutar stödja en mängd tredjepartsenheter, samtidigt som en ny tredjepartssatsning ser dagens ljus.

Publicerad Uppdaterad

Philips uppkopplade lampor Hue har fått rätt mycket tillökning under det senaste året då stöd för andra uppkopplade lampor från exempelvis Osram och liknande gått att haka på systemet.

Nu meddelar Philips att egentligen all sådan verksamhet avlivas och något stöd för tredjepartslampor i sin nuvarande form inte kommer att finnas. Detta till följd av att det uppstått en hel del problem med uppkoppling, dimning och liknande när tredjepartslampor använts.

Hoppet är däremot inte helt ute, eftersom Philips i samma veva lanserar satsningen Friends of Hue. Konceptet verkar fungera ungefär som det gjort tidigare med tredjepartsprylar, men att Philips nu har betydligt strängare krav för vilka enheter som ska få prata med Hue-systemet. 

Först ut bland Hues nya vänner är Nest, Apple, Bosch, Logitech och Samsung. Sedan tidigare är Hue kompatibelt med Apples Homekit, så att det kan styras via Siri för Iphone-ägare. Från Logitechs sida är det såklart fjärrkontrollen Harmony i första hand som avses, men förhoppningsvis läggs även deras övervakningskameror med framöver också. I Bosch fall är det mer en blandning av olika produkter som kan kopplas in och för Samsungs del kan Hue prata med Smartthings-prylarna.