Kraftfull mellanpris

Pixel 6A – Billigare med samma datorkraft

Googles nya Pixel 6A får samma tensor-chipset som storasyskonen Pixel 6 och 6 Pro.

Publicerad Uppdaterad

Som väntat visade Google upp sin senaste Pixelmobil, Pixel 6A, vid inledningen av sin konferens Google I/O. A-serien tar Pixelkonceptet till en lite billigare prisklass än de vanliga mobilerna, för Pixel 6A närmare bestämt 450 dollar, eller strax under 5000 kronor.

Exakt vad som gör Pixel 6A till en billigare telefon är oklart, för i vilket fall har mobilen samma toppchipset som Pixel 6 och Pixel 6 Pro, Googles egenutvecklade Tensor-chipset. Det handlar inte om någon bantad version utan telefonen har precis samma beräkningskraft som storasyskonen. Det används bland annat till simultanöversättning som processas direkt på enheten, möjlighet att sudda bort objekt automatiskt i Google Photos, och Realtone som anpassar färgåtergivningen i kameran efter hudfärgen på den du fotograferar.

Pixel 6A har två kameror på baksidan, en standardkamera och en vidvinkelkamera, bägge på 12 megapixel. Designen känns igen från de tidigare Pixel, med en bred panel för kamerorna och två färgtoner på baksidan. Fingeravtrycksläsare finns i skärmen. Telefonen utlovas fem års säkerhetsuppdateringar.

Pixel 6A börjar säljas i juli. Inte heller denna gång finns det några tecken på att telefonen kommer till Sverige, men det brukar gå att köpa Pixel-mobilerna via europeiska återförsäljare som är verksamma i länder där Pixel säljs men har webbutiker med försäljning över hela Europa.