Prestandaökning med ny generation

Pixel 8 uppges få ny Tensor-processor

Ny arkitektur kan komma att ge rejäla prestandaökningar jämfört med Tensor G2.

Publicerad Uppdaterad

Redan tidigare har det dykt upp påståenden om att Googles kommande Pixel 8-mobil ska kom matat använda en ny generation med företagets egen Tensor-processor - i det här fallet en Tensor G3 med kodnamnet Zuma. Nu har publikationen Android Authority information som uppges komma från en källa som arbetar hos Google, att Pixel 8 inte bara kommer att använda en Tensor G3 utan kommer även med vad som sägs vara specifikationer för processorn.

Den största förändringen uppges vara att processorn inte baserar sig på äldre ARM-arkitektur utan ska komma att vara en betydligt modernare processor än den två första generationerna. Bland annat har man ändrat från ett kärnkluster uppbyggs med 2+2+4 kärnor, till ett kluster som ovanligt nog består av nio kärnor - en Cortex-X3, fyra Cortex-A715 och fyra Cortex-A510. Alla tre kärntyperna är inte bara modernare än sina respektive föregångare utan kommer dessutom att arbeta med en högre klockfrekvens.

Tensor G3 kommer även att vara den första Tensor-processorn att fullständigt kasta ut allt stöd för 32-bitarkod, något som man bara gjorde delvis i de tidigare processorerna där han inte stödde 32-bitar men behållit programmeringsbiblioteken för 32-bitar. Processorn ska även innehålla en kraftigt uppgraderad grafikprocessor, effektivare stöd för AI-funktioner.

Däremot hävdar man att Tensor G3 inte kommer att få någon uppdaterad modemkrets, utan använda samma Exynos Modem 5300 som föregångaren Tensor G2.

Källa