Google I/O

Pixel Tablet visad och nya bättre surfplattefunktioner i Android

På inledningsanförandet till sin utvecklarkonferens visade Google upp viktiga nyheter till surfplattor med Android som ska göra upplevelsen på större skärm bättre. Både i Android 13 och i appar.

Publicerad Uppdaterad

Surfplatteupplevelsen i Android ligger i vissa avseenden efter den i Ipad. Apple kallar numera sin Ios-version till Ipad för ett eget system, med egna gränssnittsfunktioner, och det blir tydligt att Google nu hakar på. I Android 13 får systemet flera anpassningar till surfplattor, där den mest Ipad-lika är ett aktivitetsfält i botten med appgenvägar. Mer specifikt för Android är att statusfältet när man drar ner det får flera spalter och klarar av att visa fler notifieringar och genvägsknappar på en gång på den större skärmytan. Systemet får också nya funktioner när man delar skärmen mellan två appar, och man ska till exempel kunna dra och släppa bilder från Google Photos till epostappen.

Men satsningen handlar inte bara om Android 13 Mycket av upplevelsen handlar ju om att apparna anpassar sig till en större skärm, med flera spalter i liggande läge. Här vill Google föregå med gott exempel och uppdaterar till att börja med fler än 20 av sina appar till en bättre surfplatteupplevelse. Bland apparna finns Google Maps som ska visa mer kontextinformation, Youtube Music och Messages. Man har även fått med andra apputvecklare på tåget, såsom Tiktok, Zoom och Facebook. Att Facebook-appen till slut kommer att gå att använda i liggande läge på Androidplattor får ses som en korrigering av en pinsamhet snarare än en innovation.

Det var inte helt glasklart av Googles presentation om de nya apparna kräver Android 13, men det troliga är att de nyheterna kommer även surfplatteanvändare med äldre androidversioner till godo.

Google gav oss även en väldigt kort förhandstitt på Google Pixel Tablet, men kommer släppas först under 2023.