Förväntas öka till 120 miljoner enheter

Prognos: 20 miljoner phablets levererade 2013

Under 2013 levererades 20 miljoner phablet-enheter, uppskattar analysfirman Juniper Research. Men försäljningen kan komma att ha vuxit till 120 miljoner enheter till 2018.

Publicerad Uppdaterad

De flesta av oss har hört historien om Samsung Galaxy Note förut. Hur jättetelefonen först ansågs som en parantes i teknikhistorien när den lanserades 2011, men sedan blev en stor succé med två miljoner enheter sålda under de fyra första månaderna efter släppet.

Galaxy Note kommer också gå till historien som startskottet för den rådande trenden av jättemobiler, så kallade ”phablets”.

Termen kommer från sammanslagning av de engelska orden för telefon (phone) och surfplatta (tablet). I dag har de flesta tillverkare en phablet-enhet i sin produktportfölj - från Samsung Galaxy Note 3, till Lumia 1520 och HTC One Max.

Det ser ut som att tillverkarna har satsat på rätt häst när man hoppat på phablet-tåget, i alla fall enligt analysfirman Juniper Research.

I en ny rapport uppskattar Juniper Research att det levererades 20 miljoner phablets - en enhet med skärmstorlek på 5,6 tum eller mer, enligt firmans definition - under det förra året. Deras prognos för framtiden är att den siffran kommer att ha ökat till 120 miljoner leverade phablet-enheter vid år 2018.

Vad tror du - kommer phablets bli populärare än ”vanliga” mobiler? Lämna gärna en kommentar!

Källa