Nätneutralitet

PTS granskar Telia och Tre

Efter gratiserbjudandena har PTS inlett en granskning av operatörerna.

Publicerad Uppdaterad

Telia ger dig fri surf på utvalda sociala nätverk, men inte alla. Tre ger dig gratis musikstreaming via utvalda streamingtjänster, men inte alla. Även om båda två ser det som en schysst grej och ett sätt att förenkla ditt mobilanvändande är det samtidigt ganska solklart något som snedvrider konkurrensen inom respektive område och därmed strider mot nätneutraliteten.

Efter att åtminstone Telia åkt på en hel del kritik, regeringen blandats in och anklagelser om injicerad kod lagts fram har nu Post- och Telestyrelsen, PTS, dragit öronen åt sig och meddelat att de inlett en granskning av både Telia och Tre för deras erbjudanden. I ett pressmeddelande meddelar de följande:

“PTS inleder granskningen genom att skicka frågor till operatörerna Telia och Tre. PTS fokuserar i ett första skede på frågor om hur operatörerna behandlar trafiken i samband med de aktuella erbjudandena.  
PTS har även en pågående granskning av operatören Tres erbjudande om att undanta vissa musiktjänster från att belasta surfpotter. Denna granskning rör integritetsfrågor i relation till utformningen av operatörens erbjudande, och utgår primärt från integritetsskyddsreglerna i lagen om elektronisk kommunikation.”