Ännu en vändning i tvisten mellan jättarna

Qualcomm: Apple stal chipp-hemligheter och gav dem till Intel

Tjafset mellan Apple och Qualcomm fortsätter, och i den senaste vändan så väljer den amerikanska chippjätten att stämma Apple. Qualcomm menar att Apple ska ha stulit chipphemligheter och givit dem till konkurrenten Intel.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomm har levererat modemchipp till Apples Iphone-enheter sedan 2011, men med de nya modellerna Iphone XS och XS Max har man bytt till Intel som leverantör helt och hållet. Anledningen uppgavs vara de lägre priserna på Intels komponenter, men samtidigt rasade en licensstrid mellan Apple och Qualcomm, som mycket väl kan ha spelat in i beslutet. Och nu riktar Qualcomm allvarliga anklagelser mot Apple, då man i en stämningsansökan uppger att Apple ska ha stulit chipphemligheter som man sedan givit till Intel, som därmed kunnat förbättra sina komponenter. ”Apple har ägnat sig åt en flera år lång kampanj av falska löften, smussel och undanflykter med syftet att stjäla Qualcomms konfidentiella information och affärshemligheter för att förbättra prestanda hos modemchipp av lägre kvalitet, bland annat de som utvecklas av Intel” skriver Qualcomm i sin stämningsansökan. 

”Inga bevis”

Enligt en talesperson för Apple ska Qualcomm ha kommit med anklagelserna utan att ha några som helst bevis. Qualcomm hävdar å sin sida att man samlat in mängder av ny information kring saken sedan man lämnade in sin stämningsansökan. Det ska bland annat vara källkod och diverse verktyg som Apple påstås ha lämnat över till Intel. ”Apple har sedan långt tillbaka haft en plan på hur man skulle förbättra prestandan hos icke-Qualcomm-chipp genom att stjäla Qualcomm-teknologi och använda den för att etablera en andra källa av chipp för att pressa Qualcomm i affärsförhandlingar” skriver Qualcomm. Nu återstår det att se om domstolen i San Diego anser att det finns grund för en stämning. 

Källa