Oklart vilka komponenter det handlar om

Qualcomm återupptar affärer med Huawei

Den amerikanska chipptillverkaren Qualcomm har börjat göra affärer med Huawei igen, trots den amerikanska svartlistningen av bolaget.

Publicerad Uppdaterad

Kinesiska Huawei har som säkert bekant inte kunnat handla med amerikanska företag under en tid, då den amerikanska regeringen svartlistat bolaget till följd av bland annat oro kring spionage. Svartlistningen har medfört stora problem för Huawei, som nu till exempel inte kan förse sina senaste flaggskeppstelefoner i Mate 30-serien med en fullfjädrad version av Android och inte heller med Googles många tjänster. Men chipptillverkaren Qualcomm hävdar nu att man återupptagit affärerna med Huawei och att man börjat sälja komponenter till dem igen. Exakt vad som föranlett den saken är oklart. Den amerikanska handelskammaren gick i juli ut med uppgiften att bolag skulle kunna ansöka om specialtillstånd för att handla med Huawei, men det har så här långt inte tillkommit någon ny information om hur det gått för de 130 bolag som ansökt om saken. 

Det är inte hellar klarlagt exakt vilkemn typ av komponenter som Qualcomm nu har börjat sälja till Huawei, men saken har hur som helst bekräftats av chippjättens vd Steve Mollenkopf. Enligt honom så siktar man nu dessutom på att säkra ett mer långsiktigt leveransavtal med Huawei. Även om Huawei tillverkar sina egna systemchipp så är man till stor del ändå beroende av Qualcomm när det gäller komponenter till flera av sina enheter. Huawei ska enligt tidigare uppgifter ha gjort affärer med amerikanska bolag för motsvarande 106 miljarder kronor under 2018. 

Källa