Konkurrerar med sig själva

Qualcomm lanserar skräddarsytt chipp för AR och VR

Den amerikanska chippjätten Qualcomm har nu offentliggjort ett nytt chipp kallat XR1 som ska vara optimerat för Augmented Reality och Virtual Reality. Teknologin kommer förhoppningsvis att göra det enklare att ta fram billigare hårdvara på området.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomms relativt nya Snapdragon 845-chipp är redan förberett för VR, vilket innebär att Qualcomm på sätt och vis nu konkurrerar med sig själva när det gäller chipp för AR- och VR-hårdvara. Poängen med det nya chippet XR1 är dock att gängse mobilprocessorer ägnar sig åt en massa onödiga processer som inte behövs i sammanhanget. Med XR1 erbjuder man en både billigare och mer skräddarsydd lösning för AR- och VR-hårdvara. Den som vill designa ett riktigt avancerat headset får även fortsättningsvis förlita sig på dyrare chipp, men för enklare enheter lär XR1 komma som något av en befrielse för många tillverkare. Speciellt inom augmented reality är behoven av processorkraft ofta lägre än för VR. 

Många tillverkare fanns med

XR1-chippet kommer bland annat att medge streaming i 4K-upplösning med en uppdateringsfrekvens på 30 bilder i sekunden. En rad tillverkare fanns med på scenen när Qualcomm tillkännagjorde det nya chippet, däribland HTC, Vuzix och Meta, som vi därmed får anta har hårdvara på gång baserad på det nya chippet. Om det blir en succé återstår förstås att se, men i den bästa av världar så skulle plattformen kunna innebära en skjuts för billigare hårdvara, som i sin tur får lite mer fart på segmentet.  

Källa