Öppnar för enklare telefoner med 5G

Qualcomm lovar 5G-stöd i fler chippkategorier under 2020

Vi lär få se allt fler enklare smartphones med 5G-stöd under det kommande året, när Qualcomm nu utlovat mellansegmentschipp som stödjer standarden.

Publicerad Uppdaterad

Det dröjde inte många timmar från det att Huawei klargjort att man kommer att förse sitt nya toppchipp Kirin 990 med 5G-stöd till att Qualcomm kom med liknande besked rörande en mängd nya mobila systemchipp. Så här långt har 5G-stöd varit förbehållet flaggskeppstelefoner, men Qualcomm hävdar att man även kommer att förse en rad chipp ämnade för telefoner i det så kallade mellansegmentet med integrerat 5G-stöd under 2020.

Det handlar bland annat om systemchippen i 6- och 7-serien, det vill säga chipp som används i lite enklare telefoner från bland annat Nokia, LG, Vivo, Oppo och Redmi. Det integrerade 5G-stödet ska gälla för alla regioner och frekvensband. 7-serien blir först ut och släpps i ett 5G-utförande redan under årets fjärde kvartal. De första telefonerna med de 5G-förberedda chippen lär således dyka upp strax efter årsskiftet. Därefter kommer 6-serien att följa under andra halvan av nästa år.

Qualcomm kommer dock även fortsättningsvis att producera systemchipp i 6-, 7- och 8-serien utan 5G-stöd, vilket naturligtvis är helt rimligt med tanke på att utrullningen av 5G fortfarande har långt kvar i en global kontext. Vad gäller integrerat stöd för 5G i 8-serien så säger Qualcomm att man har mer information att dela med sig av senare under året. 

Källa