Nya muskler till billigare mobiler

Qualcomm presenterar nya systemkretsar för mobiler

Efter Snapdragon 8 Gen 1 kommer Snapdragon 6 och Snapdragon 4.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomm skapade en form av generationsskifte för processorer avsedda för flaggskepp när de introducerade Snapdragon 8 Gen 1 (och sedermera Snapdragon 8+ Gen 1). Nu vill företaget göra samma typ av generationsförändring för mobiler som inte tillhör de exklusiva flaggskeppsmodellerna med två stycken nya systemkretsar - Snapdragon 6 Gen 1 för mellanklassegmentet och Snapdragon 4 Gen 1 för budgetsegmentet.

Snapdragon 6 Gen 1 bygger på 4nm-teknik och man lämnar en del prestandainformation för de nya processorerna, men är inte speciellt specifika. Snapdragon 6 sägs till exempel ha upp till 40 procent högre processorprestanda och 35 procent snabbare grafikprestanda jämfört med föregångaren – däremot säger de inte vilken krets de anser vara föregångare till den här första generationens processor i den nya serien. Den ska även ha tre gånger högre AI-prestanda.

Snapdragon 4 Gen 1 bygger på 6nm-teknik och uppges ha 15 procent snabbare på processor än den icke namngivna föregångaren, samt 10 procent högre grafikprestanda.

Däremot är Qualcomm mer rakt på sak avseende kamerastödet då båda processorerna kan hantera kamerasensorer upp till 108MP.

Bägge har även stöd för 5G – Snapdragon 6 med ett Snapdragon X62 5G-modem medan Snapdragon 4 har ett Snapdragon X51 5G-modem.

 De första mobilerna med Snapdragon 6 förväntas komma i början av 2023, medan de fösta mobilerna med Snapdragon 4 kan komma redan under hösten.

Källa