Qualcomm satsar på satellitkommunikation

Qualcomm presenterar Snapdragon Satellite

Tack vare ett samarbete med satellitleverantören Iridium tänker Qualcomm erbjuda möjligheter för satellitkommunikation.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomm Technologies meddelar att man har ingått ett partnerskap med satellitleverantören Iridium och presenterar Snapdragon Satellite som ska ge mobiltillverkare möjligheten att enkelt erbjuda satellitkommunikation i sina enheter. Anledningen till att man valde Iridium är enligt Qualcomm att företaget har 25 års erfarenhet och att deras LEO-satelliter (Low Earth Orbit, satelliter som ligger i låg omloppsbana) kan ge pol-till-pol-täckning även över hav.

Snapdragon Satellite kommer att finnas tillgänglig för vissa avancerade Android-enheter från mitten av 2023. Det handlar då om enheter som använder Snapdragon 8 Gen 2-plattformen, som inkluderar Snapdragon X70-modem.

Iridium använder för tillfället 66 satelliter för sin kommunikation, med ytterligare 9 satelliter redan i omloppsbana som kan ta över om någon satellit sätt ur funktion. Initialt är satellitstödet tänkt att lanseras för textkommunikation i Nordamerika och Europa. Under optimala förhållanden ska en uppkoppling kunna göras inom tre sekunder, och om anslutningen inte hinner göras kommer en annan satellit inom räckhåll på cirka 8 till 10 minuter. Enligt Qualcomm ska ett komplett SMS kunna skickas på under 10 sekunder.

Alla former av tjänster och certifieringar ska dessutom redan vara godkända då Snapdragon Satellite-enheter kommer att agera som Iridium-enheter, och enligt Qualcomm har redan några tillverkare, bland annat Garmin, fått tillgång till tekniken. Man planerar dessutom att lägga till Snapdragon Satellite till andra enheter som bärbara datorer, surfplattor, fordon och IoT-enheter.

Källa