Mellanmodell

Qualcomm utannonserar första 64-bitarschippet

Nu har Qualcomm hoppat på 64-bitarståget, men det debuterar inte i någon toppmodell bland företagets systemchip.

Publicerad Uppdaterad

Apple introducerade 64-bitarsteknik i sitt A7-chip i samband med lanseringen av Iphone 5s och kort därefter var mer eller mindre alla chiptillverkare framme och berättade att de också höll på att implementera tekniken. Mest konkret har det hittills handlat om rykten om att Samsung Galaxy S5 kommer att levereras med 64-bitarschip i företagets Exynos-serie.

Men nu har även Qualcomm, som hade det lite skakigt kring sina uttalanden om tekniken, hoppat på det hela. Här rör det sig dock inte om en version av Snapdragon 800, utan oväntat nog om den billigare Snapdragon 400-serien som blir först.

Snapdragon 410 heter chippet och har förutom stödet för 64-bitarsteknik (och därmed stöd för arbetsminnen större än fyra gigabyte) även förbättrat grafikkort och stöd för 4G. 400-serien av Snapdragon brukar vanligen användas i billigare mellanklasslurar, så troligen är det grafiken och 4G-stödet som kommer att märkas av främst. Vi skulle bli ytterst förvånade om någon motsvarighet till HTC One Mini eller Samsung Galaxy S4 Mini (som båda kör Snapdragon 400) lanseras med fyra eller fler gigabyte arbetsminne.

Däremot gissar vi oss till att vi inom kort kommer att få veta mer om Snapdragon 610, 810 och 210, där åtminstone de två första också lär dra nytta av tekniken och där mer högpresterande telefoner och plattor kan utrustas med mer arbetsminne.