Annons

5G-modem med AI

Qualcomms nya modem utnyttjar AI för bättre 5G

Snapdragon X65 har knappt hunnit ut på marknaden förrän Qualcomm presenterar efterföljaren.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomm har presenterat sin nya generation med modemkretsar för mobila enheter – Snapdragon X70. Den kommer att vara byggd på 4nm och en av de stora nyheterna är att det blir det första modemet som använder en AI-processor för att hantera 5G-anslutningen och för att göra modemet så strömsnålt som möjligt.

Den främsta funktionen för den artificiella intelligensen kommer att handla om att hantera anslutningar över mmWave där hastigheten ofta begränsas på grund av att frekvensen är väldigt svårhanterad för stabila anslutningar. Här ska AI:n användas för att förutsäga och optimera signalhanteringen, och enligt Qualcomm kommer tekniken att förbättra mmWave-anslutningar med så mycket som 28 procent jämfört med utan AI. Den artificiella intelligensen kommer även att användas för att dynamiskt hantera antennerna för att hela tiden nå en så snabb och stabil uppkoppling som möjligt.

Snapdragon X70 kommer att ha stöd för samma 10 gigabithastigheter som X65-modemet tillsammans med Qualcomm 5G Ultra-Low Latency Suite för snabbare svarstider. Modemet kommer dessutom att ha globalt 5G-stöd för från 600 MHz upp till 41 GHz.

Enligt Qualcomm kommer Snapdragon X70 att bli tillgänglig för kunder under andra kvartalet 2022, och de första kommersiella enheterna med X70-modem beräknas komma sent 2022.