Inget av chippen ännu släppta

Qualcomms och Mediateks kommande chipp toppar AI-benchmarktest

Benchmarktester som bedömer AI-prestandan i chipp växer inte direkt på träd ännu. Men det finns åtminstone ett test kallat AI Benchmark, där Qualcomms och Mediateks kommande toppchipp just nu toppar listan.

Publicerad Uppdaterad

Varken Qualcomms Snapdragon 8150 (ibland även kallat Snapdragon 855) eller Mediateks Helio P80-chipp är offentliggjorda ännu. Det handlar dessutom om plattformar som sannolikt fortfarande är under utveckling, och de siffror som nu presenterats i ett AI-benchmarktest får därmed tas lite för vad de är. Men det är ändå intressant att se hur bra hårdvaran presterar just nu när det kommer till artificiell intelligens. Testet består av nio olika bildrelaterade uppgifter som ställer tuffa krav på AI-prestandan, och de sammanlagda resultaten från uppgifterna har sedan renderat en poäng. 

Säger lite om telefonprestanda

Det är Qualcomms Snapdragon 8150 som placerar sig högst i testet med 22 082 poäng. Mediatekns Helio P80 drar ihop 19 453 poäng. På listan finns även en rad telefoner listade, med Oneplus 6, Huawei Mate 20 Pro och Mate 20 X på 12 274, 12 026 respektive 11 803 poäng. Att jämföra telefonerna rakt av med chippen kan dock vara en aning missvisande, så återigen får vi ta det hela lite för vad det är. Men försprånget är ändå så pass stort att enheter med de kommande chippen sannolikt kommer att placera sig ovanför de telefoner som nu finns i topp. 

Källa