https://www.mobil.se/nyheter/r-apple-p-v-g-att-bli-operat-r
560019
Nyheter
Apple cell

Är Apple på väg att bli operatör?

Nya rykten påstår att Apple kan bli en egen operatör.

I USA 2007 fanns det ett väldigt specifikt sätt att sälja mobiler med abonnemang, något som gjorde att många kliade sig i huvudet när Apple kom in och dikterade sina egna villkor för hur deras första Iphone skulle säljas. Sedan dess har mycket ändrats, men Apple är troligen den tillverkare som har störst möjligheter att diktera villkoren för hur deras telefon ska få säljas i både butiker och hos operatör.

Enligt nya rykten är det på väg att hända igen, fast den här gången med abonnemangen i sig. Grundtanken verkar följa samma spår som Googles satsning på att bli en virtuell operatör (där de köper in sig på andras nät istället för att bygga ett eget, något som var vanligare i Sverige förr men som fortfarande finns i viss utsträckning med bland annat Lycamobile och Glocalnet som är virtuella operatörer i Telenors nät), med Google Fi.

Ryktet har funnits där tidigare och vi har pratat om det ett par gånger tidigare, men nu har det hela tagit fart igen efter en intervju med Apples senior vice president Eddy Cue. Där beklagar han sig över roamingkostnaderna och hur det påverkar mobilanvändandet negativt.

- Vi försöker fixa det och vi har gjort några framsteg. Men du måste övertyga en hel del personer innan det händer något.

Även Google Fi har den svindyra roamingen i sitt sikte, även om de inte gjort något allt för övertygande än så länge. Samtidigt luckras just den typen av avgifter upp allt mer, särskilt inom EU där vi snart kan se ett slut på de ockerpriser som råder.

Att Apple, med en kassakista större än många länders, vill kunna bestämma själva på en sådan punkt låter knappast varken galet eller speciellt omöjligt. De har ju redan breddat sig till bankvärlden i och med Apple Pay så att bygga vidare på Iphone med ett eget abonnemangssystem låter knappast omöjligt. Det skulle även kunna snabba på de SIM-kortslösa Iphones som de ryktats om i flera år. Samtidigt lär det knappast vara något dåligt för Apple att ha ett eget virtuellt mobilnät att koppla upp sig mot den dagen de introducerar sin elbil, som med all säkerhet kommer att vara uppkopplad på ett eller annat sätt.