Plötsliga avstängningar

Rapporter om batteriproblem med Android 9.0

Det förekommer nu en hel del rapporter om snabb urladdning av batterierna med Android 9.0 Pie.

Publicerad Uppdaterad

Android 9.0 Pie har den nya funktionen Adaptive Battery som ska känna av och prioritera appanvändning för att ge bättre batteritid. Nu kommer dock rapporter om motsatsen, att mobiler som fått Android 9.0 Pie tappar uppemot 10 procent batteri i timmen, eller rentav plötsligt stänger av sig på grund av tomt batteri.

Det verkar dock inte vara den nya batterisparfunktionen som är boven, då problemen kvarstår för de drabbade även när Adaptive Battery är avstängt. Däremot verkar det finnas något slags koppling till appar för strömmad media som Spotify och Youtube, enligt Venturebeat som undersökt saken.

Det är oklart om problemet enbart drabbat telefoner som uppgraderat från en äldre Androidversion. Enstaka rapporter om nya mobiler, som Pixel 3 med problemet har förekommit, men inte alls i samma omfattning. Det kan å andra sidan bero på att färre personer har de nya mobilerna.

Vi på Mobil har inte noterat batteriproblemet med Android 9.0 på våra mobiler med systemet, men vi har heller inte undersökt batteritiden i särskilt kontrollerade former för att upptäcka det.

Venturebeat misstänker att det kan räcka med att medieapparna uppdateras för att problemet ska försvinna, men det är möjligt att det kommer att kräva en systemuppdatering från Google. Som temporär lösning fungerar det att alltid ha strömsparläget på, men det begränsar å andra sidan vad appar i bakgrunden kan göra märkbart.

Har du en telefon med Android 9.0 Pie? Berätta i så fall gärna om du upplevt problem med att batteriet plötsligt verkar tömmas oväntat snabbt.

Källa