https://www.mobil.se/nyheter/rattvisemarkta-fairphone-3-nu-aven-hos-tele2
567817
Nyheter
Första svenska operatören

Rättvisemärkta Fairphone 3 nu även hos Tele2

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/fairphone_3_c.jpg?itok=FqAWV0M-', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/fairphone_3_c.jpg?itok=LVIo63k1', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/fairphone_3_c.jpg', w: 1440, h: 1080, title: ' ' },]
Tele2 blir första svenska operatör att börja sälja Fairphone 3 som är både rättvisemärkt och har ett miljöfokus.

Genom att göra en mobiltelefon som tillverkas i Fairtrade-certifierade fabriker och ska vara enkel att reparera vill Fairphone ge ett alternativ till den som vill göra ett så litet miljöavtryck som möjligt med sitt mobilköp. Istället för att byta ut telefonen helt ska man alltså enkelt kunna byta ut enbart den del som inte håller måttet.

Mobil rapporterade om Fairphone för första gången när bolaget presenterade sin idé och då var tanken att lansera en Android-mobil under 2013. Sedan dess har man släppt ett antal lurar, förutom Fairphone även Fairphone 2, Fairphone 2 Slim och nu senast Fairphone 3. I Greenpeace jämförelse av mobiltillverkarnas miljöpåverkan har Fairphone rankats som nummer ett med Apple på andra plats. När vi testat de tidigare telefonerna har framförallt den rättvisecertifierade tillverkningen hamnat på plussidan medan priset du får betala är till exempel gammalt systemchipp, i Fairphone 2s fall tre år gammalt. Att du sedan får betala mer för den här telefonen än för motsvarande med liknande prestanda är ju en given följd av att tillverkningen är garanterat etisk och inget som bör uppröra någon.

Det här är Fairphone 3

5300 kronor är priset för Fairphone 3 hos Tele2 och för det får man en telefon som skiljer sig på flera sätt från vad vi är vana från andra tillverkare. Här möter vi en 5,65 stor skärm med breda kanter runt om. Systemchippet är Snapdragon 632 som vi även hittar i bland annat Motorola G7, Asus Zenfone Max M2 och Xiaomi Redmi 7. Det är alltså telefoner som idag går att köpa för mellan 1500 och 2500 kronor.

Fairphone 3 levereras med Android 9 och telefonen är en av mycket få som har batteri du enkelt kan plocka ut och byta ut själv. Även delar som kameran och headsetjacket kan enkelt bytas ut om de skulle gå sönder, Fairphone säljer även reservdelarna. Telefonen levereras med en liten skruvmejsel, men utan vare sig headset eller laddare, eftersom man räknar med att du redan har det.