Crowdfunding

Raygo: teknik för blinda ger handsfree textning

Med en liten kontroll på ratten och en app som talar lovar Raygo att göra textning enklare och riskfri.

Publicerad Uppdaterad

Trots att det är förbjudet i Sverige att använda telefonen till att skriva textmeddelanden när man kör så gör fortfarande en del förare det. I vissa andra länder är det fortfarande tillåtet men rekommenderas inte på grund att den distraktion det kan medföra. Raygo är en liten enhet som nu lovar att göra textning riskfritt. Företaget använder Indiegogo för att ta in kapital och testa marknaden. Intressant med Raygo är att den underliggande tekniken ursprungligen utvecklades för blinda av Project Ray.

Med elva dagar kvar på Indiegogo har Raygo redan uppnått 107 procent av sitt mål på 30 000 dollar med kapitallöften om totalt närmare 32 000 dollar. Mobilbusiness har pratat med Michael Vakulenko, CTO och medgrundare av Raygo.

Hur kom ni på idén?
– Idén kom till av en slump: någon dag använde jag Ray-enheten för blinda för att ta emot ett akut samtal i bilen. Jag blev förvånad över hur enkelt det var att använda appen och hålla ögonen på vägen. Det var utlösaren. Sedan undersökte vi marknaden och förstod hur vi skulle skapa en produkt för förare. Det blev Raygo, säger Michael Vakulenko.

 Vilka är de typiska användarna?
– Vår potentiella kundbas är rätt bred, men främst folk som använder meddelandeappar flitigt (Whatsapp, Facebook Messenger, Gmail, Slack, Skype, med flera ) och som även kör mycket bil.

Varför valde ni crowdfunding?
– Crowdfunding låter oss testa marknaden och validera vårt kunderbjudande innan vi börjar dra på oss stora kostnader för produkion och distribution. Vi har upplevt ett mycket bra gensvar. Och så blev det några oväntade upptäckter: det finns ett stort intresse från folk som vill ha Raygo till sina cyklar. Vi har skapat en väntelista för dem: om efterfrågan är stor nog kommer vi att skapa en speciell version för dem.

Vad är nästa steg efter Indiegogo-kampanjen?
–  När kampanjen är över behöver vi omvandla prototypen i en produktionsfärdig enhet, producera dem och skeppa den. Vi har redan en design- och produktionspartner klar. 

Du kan se Raygos Indiegogo-sida här och se hur Raygo fungerar här.