Annons

Politik

Regeringen vill införa pant på mobiltelefoner

Ett förslag från regeringen innebär att det kan införas pant på mobiltelefoner för att öka chansen att dessa lämnas in till återvinning när de når slutet av sin livscykel. (UPPDATERAD)

Publicerad Uppdaterad

Det är inte den första gången förslaget dyker upp på den politiska spelplanen. Men nu har det presenterats igen. Ett förslag på ett pantsystem för mobiltelefoner. Tanken är att pantsystemet ska göra människor mer angelägna om att lämna in sina använda mobiltelefoner när de inte används längre och på så sätt se till att materialen i telefonerna kan återvinnas.

Ett av problemen med tillverkningen av mobiltelefoner och annan elektronik är att en del av de ämnen som används tas fram på oetiska sätt och dessutom hamnar en stor del av den uttjänta elektroniken från rika länder på enorma teknikdumpar i fattigare länder. 

Förslaget ska nu utredas för att se hur ett sådant system skulle kunna utformas. Men i en intervju med Tv4 säger miljöminister Isabella Lövin att systemet ska vara enkelt för konsumenterna och ha så pass starka styrmedel att man faktiskt lämnar in sin mobiltelefon när den inte används mer. 

- Det ska inte handla om några tusenlappar säger Jakob Lundren, Isabella Lövins pressekreterare, som också påpekar att systemet inte ska konkurrera med de kommersiella system för att renovera och återanvända mobiltelefoner som finns i dag. De mobiler som pantas ska vara de som är för gamla för att användas second hand.

Andra problem som måste lösas är vilka som är med i systemet, och om det gynnar parallellimport, det vill säga att man köper mobilen via utländska webbutiker i stället. Tanken är att systemet ska drivas av branschens aktörer, och den oberoende utredaren kommer att ta fram sitt förslag i samrådan med dem.

Utredningen ska vara färdig senast den 1 april 2021. 

Källa