https://www.mobil.se/nyheter/ren-androidversion-om-lasarna-sjalva-far-valja
565843
Nyheter
Resultat av läsarenkät

Ren Androidversion om läsarna själva får välja

När vi frågade våra Androidanvändare hur de vill att deras Androidversion ska vara blev svaret tydligt.

För Androidanvändare finns det en rad tillverkare att välja mellan och de har olika strategier för hur de konfigurerar sina telefoner. I ena änden har vi Nokia som med Android One levererar mer eller mindre exakt Googles basversion av Android utan extraappar eller extrafunktioner. I andra änden har vi Samsung som packar telefonen full med egna funktioner, från betaltjänster till hälsoapp och digital assistent.

När vi frågar Mobils läsare vilket de föredrar är svaret solklart. Totalt röstade över 1300 personer, och av dem ville 81 procent ha en så ren Androidversion som möjligt, vad som brukar kallas "stock Android". Av de övriga tyckte 11 procent att de uppskattade tillverkarnas tilläg till systemet, medan 8 procent tyckte att bra hårdvara är viktigare än vilken programvara telefonen har.

Det brukar ibland sägas att "stock Android" är något av en myt. Det vill säga att den Androidversion som Google levererar till tillverkarna är så ofullständig att det kräver nästan lika mycket jobb att efterlikna Android som det ser ut i Googles Pixelmobiler som att göra sitt eget användargränssnitt. För den som ser "stock Android" som ett sätt att få snabbare systemuppdateringar behöver det alltså inte finnas något sådant samband, även om man förstås kan föredra denna version även för att den är enklare med färre förinstallerade appar och funktioner man inte använder och bara stör sig på.

Det här resonemanget tar dock onte hänsyn till Android One, som är ett Googleprogram där företaget levererar en fullständig standardversion av Android till tillverkarna, där Google dessutom garanterar systemuppdateringar i minst två år och säkerhetsuppdateringar i ytterligare ett år efter det. I dagsläget kan man köpa telefoner från Nokia och Xiaomi med Android One i Sverige, och även Motorola har en Android One-telefon på gång.

Android One innebär inte att telefonerna får fullständigt identiska systemversioner. Kameraapparna skiljer sig mellan de Android One-telefoner vi testat, Motorolas Android One har företagets smarta geststyrningar, och Xiaomi har egna inställningar i inställningsmenyn. Generellt är de Android One-telefoner som säljs i dag dock betydligt mer strippade från förinstallerade appar än de telefoner som har tillverkarnas egna system. Och om Mobils läsare är representativa borde vi få se mer av Android One framöver.

Vad föredrar du av din Androidversion?

Vad föredrar du av din Androidversion?

Jag uppskattar när tillverkaren lägger till funktioner till systemet.
11% (144 röster)
Jag vill ha så lite förinstallerade appar och funktioner som möjligt, Stock Android helst.
81% (1095 röster)
Det spelar ingen roll, bra hårdvara är viktigare för mig.
8% (106 röster)
Totalt antal röster: 1345
565842

Ämnen