https://www.mobil.se/nyheter/reportage/20-r-med-mobil-2004
560613
Reportage
Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 2004

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2004.

Test
Neonode N1 – Hajpad men bara hyfsad
Den var extremt omtalad, mycket efterlängtad och faktiskt innovativ på många sätt. Två år efter första visningen vi fick äntligen testa Neonode. 

Efter massor av förseningar kom svenska Neonode ut med sin första mobiltelefon. Den heter Neonode N1 och har nytt utseende jämfört med vad vi fick se första gången på Cebit-mässan i Tyskland två år tidigare. Den skulle bli en supermobil, men när vi testar den under sensommaren 2004 är den enligt testaren Dennis Jönsson 90 procent hype och 10 procent mobiltelefon. Den saknar internet och datafunktioner, klarar alltså inte MMS, e-post eller WAP. Neonode lyckas i alla fall med en del saker. Pekskärmen ger användaren ett för tiden udda sätt att navigera, men om det verkar krångligt så är det inte det för testaren Dennis Jönsson behöver visserligen tio minuter för att lära sig systemet, »men efter det kunde jag hantera N1 som om jag aldrig gjort annat«. Listan över funktioner som saknas kan göras lång och räddningen för telefonen sägs vid lanseringstillfället vara att den går att uppgradera med nya mjukvara. Eftersom telefonen är så ofärdig vill heller Neonode inte skicka ett testexemplar, vilket dock en snäll läsare som köpt telefonen gör och låter Mobil testa telefonen en tid. 

Fakta:
Skärm: TFT-skärm med 65 000 färger
WAP: Nej
Spel: Tetris
Pris: 4 600 kr

Jämförande test
Megapixel-mobiler testade

Tidigare sade man att kamerorna i mobiltelefoner var något av en kompromiss. Hösten 2004 börjar det ändra på sig när mobilkamerorna i flera fall får hela en megapixels upplösning. Fortfarande måste du dock prioritera. Sony Ericsson S700i har till exempel de bästa menyerna medan du om du prioriterar en bra adressbok ska välja Nokia 7610. När det kommer till kamerorna är det en av de fyra mobilkamerorna som är överlägsen. Sony Ericssons S700i är den enda mobilen som känns som en kamera när man ska ta bilder och det gör den tillsammans med de bilder den tar till en överlägsen testvinnare. 

1 Sony Ericsson S700i
2 Sharp GX30
3 Nokia 7610
4 Siemens S65

Erik Minns
Handspring Treo 600: Ett första steg

Att använda den allra senaste tekniken kan ibland vara en tuff uppgift. Barnsjukdomar ska övervinnas och för att alls få igång de nya prylar man vill använda krävs ofta både erfarenhet och djup kunskap för de ofta krångliga manuella inställningarna. Inte mycket av det där märktes med den kombinerade handdatorn och mobiltelefonen Treo 600 som tycktes ha allt. Det krångligaste var att jag var tvungen att ta bilen till Arlanda och hämta paketet när det kom direkt från USA. Resten var enkelt. Inställningar för MMS och GPRS fixade enheten själv beroende på vilket SIM-kort du stoppade i och det här var ovanligt på den tiden. ÅÄÖ fanns visserligen inte som egna tangenter på det fysiska tangentbordet, men gick rätt enkelt att få fram.

Tema: Mobil 20 år

Relaterade artiklar