Biometri i mobilen

Reportage: Fingeravtryck i mobilen

Vi tittar närmare på inloggningstekniken som är snabbare, säkrare och svårare att glömma bort än PIN-koden.

Publicerad:

30 okt 2015 - 11:44

Uppdaterad:

30 okt 2015 - 11:44

Från millennieskiftet och framåt har det med jämna mellanrum lanserats mobiler, handdatorer, surfplattor och andra prylar med inbyggd fingeravtrycksläsare. I de flesta fall har det handlat om nischprodukter för vissa marknader eller för kunder med speciella säkerhetskrav, men när Apple köpte biometriföretaget Authentec och presenterade Iphone 5S med Touch ID exploderade intresset. Idag skulle det nästan vara otänkbart att lansera en premiummobil utan fingeravtryckssensor eller någon annan typ av biometrisk inloggning.

Fingeravtryckssensorer i mobilen handlar om att göra det enkelt att få bra säkerhet. Det går snabbt att låsa upp mobilen och du slipper använda PIN-koden i miljöer där det finns mycket folk som kan se vad du knappar in, säger Jörgen Lantto, VD för Fingerprint Cards.

Fingerprint Cards, med huvudkontor i Göteborg, är tillsammans med Synaptics och Idex ett av de största företagen på världsmarknaden när det gäller sensorer för fingeravtryck. Företaget grundades 1997 och visade redan 1999 upp en prototyp på en fingeravtrycksläsare för mobiler i samarbete med Ericsson. De första stora kunderna var dock kinesiska banker som behövde en teknisk lösning för att hindra de anställda från att låna varandras terminaler och göra felaktiga överföringar.

Ericsson_1999.jpg

Fingeravtrycksläsare till Ericsson-telefoner från 1999

Jörgen Lantto berättar att det finns två huvudtyper av fingeravtrycksläsare – ”swipe” och ”touch”. Omkring 2010 började Fingerprint Cards utveckla sina första sensorer som blev skarpa produkter i mobiler. Det var swipe-sensorer som bygger ihop en bild av fingeravtrycket när man drar fingret över läsaren. Idag är det touch-sensorerna som efterfrågas av marknaden och det ska gå lika enkelt att läsa in fingeravtrycket som att trycka på en knapp. Det är den typen av sensor som Apple använder och det fungerar på lknande sätt med de sensorer som Fingerprint Cards levererar till exempelvis Huawei Honor 7 och de båda nya Nexusmobilerna från Google.

Apple leder just nu utvecklingen och har både lyckats få in tekniken i modeller som säljer bra och standardiserat gränssnittet med API:er som gör att apputvecklare kan dra nytta av läsaren. Även om flera Androidmobiler – till exempel Motorola Atrix 4G – började säljas före Iphone 5S så är det först med Android 6.0 Marshmallow som tekniken blir en del av systemet och en app med stöd för fingeravtryck kan fungera i mobiler från olika märken.

.

.

 

.