Ny funktion i mobilapp:

Ring krypterat till vanliga telefoner

Silent Circle vill värna användarnas identitet.

Publicerad Uppdaterad

Från att tidigare endast ha varit tillgängligt för IP-baserade samtal smarta telefoner emellan, så lanserar Silent Circle nu en tjänst som gör att det går att ringa krypterat till helt vanliga telefonnummer. Tjänsten, som callas för Out Circle Calling och nås genom appen Silent Phone, fungerar i 79 länder runt om i världen varav Sverige är ett.

Användarna får ett tiosiffrigt telefonnummer som de sedan kan använda både för att ringa från och som vanliga telefoner kan ringa till. Krypteringen går dock, till skillnad från rena IP-samtal mellan användare av Silent Phone-appen, inte hela vägen när det rör sig om samtal till och från vanliga telefonnummer.

– Samtalet är krypterat från användarens telefon till PTN, det publika telefonnätet. Användaren är skyddad, säger Dulcie McLerie på Silent Circles pr-byrå Eskenzi PR i Storbritannien.

Med andra ord är samtalet okrypterat i andra änden, det vill säga änden hos den som sitter med ett vanligt telefonnummer.

Priserna för att ringa från Silent Circle-appen Silent Phone till vanliga telefonnummer börjar på motsvarande cirka 90 kronor för 100 minuter.

Förutom Silent Phone-appen tillverkar Silent Circle även en egen telefon - Blackphone. Det är en telefon byggd med säkerhet och integritet i särskild åtanke, utrustad med det specialbyggda Android-baserade operativsystemet PrivatOS.

Källa