ROKR är Apples och Motorolas musikmobil

Publicerad Uppdaterad

Det var alltså Apples Steve Jobs som lanserade Motorolas nya mobiltelefon. Telefonen är ett resultat av Apples och Motorolas samarbete om musikmombiler. ROKR är ett namn som påminner om RAZR - namnet på Motorolas supertunna aluminiumtelefon.

När det gäller funktioner bjuder ROKR inte på någon större överraskning; konkurrerande mobiltillverkare har i stort sett redan börjat sälja mp3-mobiler med dessa funktioner. ROKR ansluts till datorn med usb-kabel, och låtarna förs enkelt över från datorn med medföljande programvara. Telefonen pausar automatiskt musiken vid inkommande telefonsamtal, precis som är vanligt med musikmobiler.

ROKR påminner ganska mycket i utseendet om Motorola E398 - Motorolas första mp3-mobil som släpptes för ett år sedan. Men musikspelaren i ROKR E1 ska vara betydligt förbättrad jämfört med Motorola E398.

Det som är nytt är kompabiliteten med Apples musikprogram Itunes. ROKR ska enligt Steve Jobs fungera som "Ipod Shuffle on yous phone". Ipod Shuffle är den enklare mp3-spelaren från Apple. Det är här ROKR har sin styrka - genom att rikta sig till dem som gillar Apple och Apples musikprogram Itunes.

Apple lanserar samtidigt under presskonferensen den nya programvaran Itunes 5.0, som ska gå att ladda ner till datorn senare under kvällen från Apples hemsida.

Försäljningsstart för den nya mobiltelefonen är omedelbart. På amerikanska operatören Cingulars hemsida kan USA-invånare redan nu köpa telefonen för 250 dollar, tillsammans med två års abonnemang hos Cingular.

ROKR E1 har också inbyggd vga-kamera med möjlighet till stillbilder och video. Vga-upplösning innebär bilder med 0,3 megapixel i upplösning - ärligt talat en ganska dålig bildupplösning om man jämför med andra telefoner som släpps på marknaden idag.

ROKR har också inbyggd bluetooth, för sladdlös handsfree till telefonsamtal. Det finns dock inte stöd för sladdlösa bluetooth-stereohörlurar. Bland övriga funktioner kan nämnas möjligheten att synkronisera ROKR med Microsoft Outlook.

Jacob Cederquist på svenska Motorola vill ännu inte kommentera lanseringen av Motorola ROKR. Vi återkommer därför under torsdagen med information om när telefonen kommer till Sverige.

Motorola ROKR E1

Typ: Trippelband (gsm)

Skärm: 176 x 220 pixel, 262000 färgers TFT-skärm

Musikspelare kompatibel med Itunes

VGA-kamera, 4x zoom, blixt, stillbilder och video

Bluetooth

Högtalartelefon

Taltid: Upp till 9 timmar

Standbytid: Upp till 230 timmar