https://www.mobil.se/nyheter/rykte-apple-har-billigare-beats-version-av-homepod-pa-gang
565321
Nyheter
Uppgifter från kinesiska leverantörer

Rykte: Apple har billigare Beats-version av Homepod på gång

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/Ska%CC%88rmavbild%202017-06-05%20kl.%2021.12.32.png?itok=UDKOzjV3', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/Ska%CC%88rmavbild%202017-06-05%20kl.%2021.12.32.png?itok=pdqlQMvc', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/Ska%CC%88rmavbild%202017-06-05%20kl.%2021.12.32.png', w: 1257, h: 572, title: ' ' },]
Apples AI-högtalare Homepod är utan tvekan en dyr enhet. Men nu kommer rykten från leverantörer i Kina, som gör gällande att en billigare version av högtalaren ska vara på gång. Detta dock under varumärket Beats.

AI-assistenter och AI-högtalare är ett koncept som är här för att stanna. Det är tämligen uppenbart. Nyligen kom siffror som visar att segmentet växer lavinartat, och att ha konkurrenskraftiga produkter på området blir således allt viktigare för varje techjätte med några som helst ambitioner på konsumentmarknaden. Textinmatning är föråldrat. Nu pratar vi med vår elektronik. Och vissa har som bekant lyckats bättre än andra. Apple är ett sorgebarn i sammanhanget. Man var förvisso mycket tidigt ute med sin AI-assistent Siri, som lanserades redan 2011. Men efter det har man stadigt tappat mark, inte minst till Amazons Alexa och Google Assistant. Det är en av anledningarna till att Apples AI-högtalare Homepod befinner sig i ett bekymmersamt läge rent kommersiellt. Apple satsar dock hårt på Siri just nu, något som bland anant en rekryteringsräd och vissa omstruktureringar är ett kvitto på. En bättre Siri är bara en mjukvaru-uppdatering bort. Men det behövs förstås också konkurrenskraftig hårdvara. 

Kan bygga på missuppfattning

Googles och Amazons enheter går att få relativt billigt (läs: under tusenlappen). Apples Homepod kostar däremot över motsvarande 3 000 kronor på de få marknader där den i nuläget finns. Om och när en lansering sker i vår del av världen så lär priset sannolikt bli avsevärt högre. En kvalificerad gissning är runt 4 300 kronor. Apple har förvisso sagt att man vill profilera Homepod som en högtalare primärt och som en AI-assistent i andra hand, men det spelar ju mindre roll så länge det också är den enda enhet man har i AI-högtalarsegmentet. Men kanske kan en enklare enhet nu vara på gång. Åtminstone om man får tro källor bland Apples leverantörer i Kina, som hävdar att en Homepod-enhet med en prislapp på runt motsvarande 1 700 kronor ska vara under utveckling. Enheten ska säljas under varumärket Beats – som Apple köpte 2014 – snarare än som en renodlad Apple-produkt. Det har dock även förekommit rykten om en ny Beats-högtalare med Airplay 2-stöd, och möjligheten finns förstås att de kinesiska källorna blandat ihop den högtalaren med Homepod. Apple har hittills sålt runt 600 000 Homepod-enheter, vilket inte är särskilt imponerande. Å andra sidan finns högtalaren fortfarande bara i ett fåtal länder och har bara funnits på marknaden i några månader.