Vill göra radiodelen i Iphone 7

Rykte: Intel jobbar stenhårt på Iphone-deal

Kretstillverkaren Intel sägs storsatsa på att få göra modemet till Iphone 7.

Publicerad Uppdaterad

Intel är världens största tillverkare av elektronikkretsar, men företaget är helt och hållet beroende av datorprocessorer, på det mobila området kan Intels resultat inte beskrivas som annat än katastrofalt.

En orsak till det är att man, trots miljarder i investeringar och den enorma kompetens företaget oomstridligen besitter, inte lyckats få till ett chipset med inbyggt stöd för 4g, något som sägs komma nästa år.

För att vända lyckan och få avkastning för de många miljarder man lagt ner på mobilområdet sägs man nu satsa allt på ett kort, Iphone 7. Enligt sajten VentureBeat sägs Intel ha satt "1000 eller fler personer" på uppgiften att ro hem en deal med Apple.

Apple gör sina egna processorer, så ett integrerat chipset med både processor och 4g-modem behövs inte här. Intel sägs hoppas på att få leverera modemdelen till Iphone 7, något som i dag kommer från Qualcomm. Apple använder ofta mer än en underleverantör till Iphone, så det är inte omöjligt att man skulle välja både Qualcomm och Intel för uppgiften.

En alternativ möjlighet är att Apple för första gången väljer att integrera modem och processor, vilket skulle spara utrymme och energiåtgång i Iphone 7, och då licensierar Intels LTE-modem i kretsen.

Apple är troligen redan i full färd med att färdigställa konstruktionen för Iphone 7, och vilka som blir underleverantörer av komponenterna lär avgöras de närmaste månaderna. Om Intel blir en av dem skulle det vara en stor vinst, både i pengar och prestige, för dem. Samtidigt kan det nämnas att ingen av de fristående komponenttillverkarna för Apple brukar få prata om deras affärer med Apple. Vi har upprepade gånger fått svepande svar eller snabba ämnesbyten när vi försökt prata med Qualcomm om deras affärer med Apple, trots att alla "vet" att de gör radiodelar till dem. Ur den synvinkeln lär en eventuell deal vara mer ekonomisk än prestigemässig för Intel.

Källa