Apples Iphoneplaner för 2022 och 2023

Rykte: Iphone 15 kan få periskopzoom

Enligt en analytikern Ming-Chi Kuo har Apple planer på att sätta in en 48 megapixelssensor i Iphone 14 Pro och en periskopzoom i Iphone 15.

Publicerad Uppdaterad

Apple-analytikern Ming-Chi Kuo har rapporterat om vad kommande Iphone-modeller kan tänkas få för kamerateknik. Bland annat sägs att Iphone 14 Pro kan komma att få en ny kamerasensor på 48 megapixlar som ska möjliggöra inspelning i 8K vilket är en uppdatering från 4K i nuvarande modeller. Det sägs bland annat att den höga videoupplösningen ska kunna vara användbar i bland annat Apples kommande AR/VR-headset. 

Kuo menar också att den nya sensorn ska kunna leverera bilder både i full upplösning, det vill säga 48 megapixlar, men också bilder som har 12 megapixlar. De mer lågupplösta bilderna tas fram via så kallad pixelbinning, det vill säga att flera pixlar läggs samman till en. Det här används så klart redan av ett flertal Androidtelefoner med högupplösta sensorer. 

Analytikern säger också att Iphone 15 sannolikt kommer att få en så kallad periskopzoom, vilket innebär att ljuset träffar en spegel och sedan vinklas in i telefonen där objektivet sitter istället i telefonens längdriktning. Det ger möjlighet till ett större zoomomfång eftersom objektivet kan ta mer plats. Huawei var först att sätta periskopzoom i en mobiltelefon med P30 Pro och har sedan dess använt periskopzoom i till exempel P40 Pro Plus som har tio gångers zoom. Nuvarande Iphone 13 Pro och 13 Pro Max är begränsade till tre gångers optisk zoom. Periskopzoom hittar vi även i till exempel Samsung Galaxy S21 Ultra och i Xiaomi Mi 11 Ultra.

Källa