Stort test

Test: Apple Iphone 13 Pro – Toppklass och marginellt bättre

Här får du det bästa Apple har att erbjuda i ett format som fortfarande är hanterbart.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
86%

Skärmen

Prestanda

Material och kvalitetskänsla

Långsam laddning

Här hittar du testerna av övriga telefoner i Iphone 13-serien:

Test: Apple Iphone 13 Mini – Ett ministeg framåt
Test: Apple Iphone 13 – Bäst för flest
Test: Apple Iphone 13 Pro Max – Max utan extra


Att Iphone 13 Pro är den bästa Iphone i den här storleken är lika lätt att konstatera som att nyheterna jämfört med förra årets modell är relativt marginella. Viktigare än att jämföra just den här telefonen med förra årets modell är så klart att se till helheten, för att påpeka att det inte är värt att uppgradera sin telefon varje år är som att slå in redan öppna dörrar. Med det sagt så introduceras för första gången i Iphone förhöjd uppdateringstakt i skärmen vilket ska göra att animationer i appar och i systemet i sig blir jämnare och allt går lite mjukare helt enkelt.

Idag är det också enklare att välja Iphone eftersom Apple renodlat utbudet och denna Iphone 13 Pro har samma funktioner som Iphone 13 Pro Max, det som skiljer är helt enkelt skärmstorleken. Förra året var du tvungen att välja Max för att få det bästa, till exempel mer optisk zoom i kameran. I år har både Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max tre gånger optisk zoom och i övrigt det bästa du kan få i en Iphone idag.

Tåligare än förr

Idag är förmodligen sprucken skärm den vanligaste anledningen till att byta upp sig och köpa ny telefon och känner du igen dig i det bjuder Iphone 13 Pro på en mer tålig skärm med det som kallas ceramic shield och introducerades i förra årets Iphone. Det har potential att förlänga livslängden på telefonen en hel del eftersom det minskar risken för sprucken skärm. Ser vi tillbaka på de senaste årens Iphones så har ju Pro-modellerna fått till exempel den magnetiska, trådlösa laddningen med Magsafe, djupmätningen med Lidar-sensor i kameran, något som främst används till bättre AR-funktioner, men som inte riktigt tagit fart. Lidar ska även användas för att förbättra kamerans egenskaper i mörker, till exempel för porträtt. Man kan över huvud taget vara lite förvånad över att Apple inte pratar mer idag om Magsafe eller Lidar och vidareutvecklar de funktionerna. Tittar vi än längre tillbaka i tiden finns ju även ansiktsigenkänningen Face ID och givetvis får du i Iphone 13 Pro med alla de nyheter som presenterats i Iphone senaste åren, utöver de som är nya för just den här modellen.

Den mest påtagliga nyheten som kommit till Iphone de senaste åren, dagens snabbare skärm bättre kameror och vässad prestanda till trots, tycker jag fortfarande är nattläget som introducerades i Iphone 11 Pro. 

Iphone 13 Pro bjuder på uppdaterade kameror med större sensorer, nattläge i såväl huvudkamera, vidvinkel som i tele-läget och dessutom har vidvinkelkameran fått autofokus, något som möjliggör att den kan användas även för makrobilder ner till två centimeter från motivet. När jag tar med mig en hel liten hög av Iphone-modeller, närmare bestämt Iphone 12 Pro, Iphone 13 och Iphone 13 Pro är det sällan stora skillnader på bildernas kvalitet modellerna emellan, så skillnaderna upptäcker man först när man detaljstuderar.

I bilder i dagsljus kan jag märka lite bättre detaljrikedom i bilderna från Iphone 13 Pro, men det är alltså något som egentligen bara märks när jag förstorar och granskar detaljer då jag tittar på bilderna i datorn. I mer utmanande situationer som i sämre ljus är det tydligare att Iphone 13 Pro presterar bättre och framförallt personer i begränsad belysning framträder tydligare. Nattläget är som mest användbart i huvudkameran medan det presterar sämre i vidvinkel, men makroläget som är nytt i Iphone 13 Pro gör att du kan komma betydligt närmare än tidigare. Jag skulle dock inte överdriva nyttan med det för även med lite zoom i huvudkameran kan du ta närbilder, då också utan att telefonen i sig riskerar att skugga motivet.

Största nyheten är skärmen

Skärmen med sin kortare men djupare sensorpanel och stödet för 120 bilder per sekund är nog den största nyheten i Iphone 13 Pro. Förhöjd uppdateringsfrekvens är något som funnits i Androidvärlden en tid, men som först nu kommer till Iphone. Skärmen har även ökad ljusstyrka, vilket är bra när man använder telefonen utomhus i starkt solljus. När jag börjar testa telefonen är den höjda uppdateringsfrekvensen märkbar, men inte lika påtaglig som jag hade väntat mig. Tidigare har jag haft svårt, efter att han använt en Android med 120 hertz, att gå tillbaka till en telefon med långsammare uppdatering.

Iphone 13 Pro ger inte samma känsla av omedelbar respons och uppdatering som de bästa Androiderna. Jag testar därför att filma av skärmen i suprerslowmotion och jämföra, och mycket riktigt syns skillnader mot 60 hertz-skärmar, men även att Iphone 13 Pro inte är lika rapp som en Android med 120 hertz. Förklaringen kan vara att Apple eller apputvecklaren i fråga prioriterar batteritid framför prestanda och tekniken innebär ju inte att 120 hertz används hela tiden, utan tvärtom att telefonen kan justera hastigheten hela vägen från 10 till 120 bilder per sekund, just för att spara på batteri. Med det sagt så tycker jag ändå inte att Iphone 13 Pro känns så snabb och omedelbar som de snabbaste Androiderna, där man märker att tillverkaren gjort allt för att hyvla ner varje liten millisekund i gränssnittet. Iphone 13 Pro är snabb utan att vara blixtsnabb. Appar från utvecklare drar, beroende på med vilka verktyg de utvecklats med, varierande nytta av möjligheten att visa rörelser i 120 hertz och även Apple själva använder inte 120 hertz regelmässigt i sina egna appar utan väger det visuella mot möjligheten att spara på batteriet.  

Prestandamässigt har nya Iphones aldrig varit långsamma, och det är heller inte Iphone 13 Pro. 

Ios med ännu mera 

Som alltid när Apple släpper nya Iphone-modeller står Ios för en stor del av det som är nytt, något som dock till mycket stor del kommer även äldre telefoner till del. I Ios 15 som det nya systemet heter är de mest märkbara nyheterna att telefonen får olika fokuslägen, så att du kan välja främst vilka appaviseringar som ska tillåtas beroende på vad du gör och därmed slippa bli störd under möten, när du sover, kör bil eller i andra situationer du ställer in. Det här kommer alltså även till äldre mobiler. Unikt för Iphone 13-serien är dock det nya så kallade cinematiska filmläget, som det kallas. Det gör att du kan få fokusövergångar i dina filmer, så att en person i förgrunden är skarp medan bakgrunden är oskarp, på samma sätt som porträttbilder i stillbildskameran fungerar. Telefonen skapar alltså en virtuell oskärpa och när en person tittar bort och en annan tittar in i kameran växlar fokus. När jag testar det här i praktiken visar det sig att det inte alls fungerar som man hoppats eller som jag fått intryck av efter Apples presentation. För det första ser oskärpan ofta overklig ut, blir lite flammig i kanterna, och det blir tydligare än i stillbildsporträtt. Sedan är den även dålig på att göra fokusövergångarna automatiskt. Jag kan se hur Apple lyckats göra sina demofilmer, men då krävs att jag regiserar mina skådespelare stenhårt och att den ena vänder bort huvudet tydligt samma som den andra vänder sig mot kameran.

I praktiken gör det här funktionen begränsad, men eftersom jag även i efterhand kan välja var fokus ska vara kan jag justera en del av det här i redigeringen. Genom att gå in i filmen via bildgalleriet kan jag trycka på “Ändra” och justera var fokus ska ligga. När jag sedan ska titta i telefonen på det jag filmat, eller för den skull även annat innehåll kan jag konstatera att såväl skärm som högtalare är bra. Skärmen har jag redan talat om. I toppen på den har högtalaren flyttat upp i kanten, vilket är anledningen till att sensorpanelen kunnat bli lite smalare. Den högtalaren tillsammans med den i botten ger ett bra, balanserat ljud som räcker långt, även om så klart hörlurar är att föredra om du lyssnar en längre stund. 

Samma men större

Till det yttre behåller Iphone 13 Pro designen från förra året med mer tydliga för att inte säga vassa kanter, en återgång till designen från Iphone 4. Det här gör att telefonen känns lite större än den är, men jag vänjer mig snabbt och särskilt då om jag har på ett skal som gör kanterna mindre påtagliga. Telefonen är också lite större än tidigare, både tjockare och tyngre, bland annat för att få plats med ett större batteri.

Apple skickar inte med någon laddare och därför rekommenderas att du köper en kompatibel snabbladdare. Inte ens de kompatibla snabbladdarna från Apple eller andra tillverkare är särskilt snabba och sitter du med Apples gamla 5 watts-laddare blir det olidligt långsamt att ladda Iphone 13 Pro med det lite större batteriet fullt. 

Sympatiskt nog verkar Apple vara medvetna om de relativt blygsamma uppdateringarna i telefonen och priset har kanske därför inte höjts. Tvärtom är faktiskt IPhone 13 Pro billigare än Iphone 12 Pro var när den lanserades. En snabbladdare och ett skyddande skal till din nya telefon känns som bästa sättet att spendera de hundralappar du får över.  

Frågor och svar

Vad är skillnaderna mot de andra telefonerna i Iphone 13-serien?
Inte så många faktiskt. Iphone 13 Pro och Iphone har båda 3x optisk zoom, oled-skärm med upp till 120 hertz och A15 Bionic-processor med en extra grafikkärna. Iphone 13 och 13 Mini har även de A15 men med en grafikkärna mindre, men oled-skärm dock utan 120 hertz. Iphone 13 och 13 Mini saknar också optisk zoom och makroläge i kamerorna så där får du nöja dig med huvudkamera och vidvinkel. 

Vad innebär Prores-läget för video?
Det är motsvarigheten till Proraw-läget för stillbilder, men denna gång för video då. Det gör att du har mer färginformation i videon och kan justera den i efterhand. Prores finns dock inte idag utan kommer som en uppdatering senare i år.     

Vad i Ios 15 är unikt för Iphone 13-serien?
Cinematiskt läge kommer du bara åt i Iphone 13-serien men det mesta andra som är nytt i Ios 15 kommer även till de äldre, befintliga telefonerna. 

Ett alternativ:

Annan Iphone
Är det Iphone du är inne på är Iphone 13 nästan jämbördig med Pro eftersom den också har oled-skärm, men den saknar snabbare skärm och zoomkamera.

Testbild

Kamerorna i Iphone 13 Pro levererar naturliga färger och du kan även ändra färgprofilerna om du vill det. Jämfört med många konkurrenter på Androidsidan märks främst avsaknaden av extrem zoom, för i alla andra situationer kan den mäta sig med de bästa. 

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
86%

Fakta

Allmänt

Modell Iphone 13 Pro

Tillverkare Apple

Lanseringsdatum 2021-09-24

Mått 146,7 x 71,5 x 7,65 mm

Vikt 203 g, 101 %

Material baksida Glas

Pris Från 12 300 kr

System Ios

Systemversion 15

Chipset A15 Bionic

Tillverkningprocess 5 nm, 100 %

Skärm

Mått 6,1 tum, 92 %

Upplösning 2530 x 1170 pixel

Pixeldensitet 460 ppi, 108 %

Typ AMOLED

Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz, 101 %

Minne

RAM-minne 6 GB, 67 %

Lagringsminne 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1024 GB

Minneskortplats Nej

Batteri

Uppmätt videotid 13 tim, 47 min

Trådlös laddning Ja

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

5g-band 1 (2100 MHz), 3 (1800 MHz), 7 (2600 MHz), 8 (900 MHz), 20 (800 MHz), 28 (700 MHz), 40 (2300 MHz), 77 (3700 MHz), 78 (3500 MHz)

Dubbla simkortsplatser Nej

Stöd för esim Ja

Stöd för Wifi-samtal Ja

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 12 Megapixel, 12 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom x3

Optisk bildstabilisering Ja

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Upplösning på frontkameran 12 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt Apple Lightning

Hörlursuttag Nej

Bluetooth 5.0

Wifi Wifi 6

GPS Ja

Övrigt

Tålig Vattentät

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Nej

Stereohögtalare Ja

IP-klass IP68

Benchmark-tester

Antutu 9 826195, 132 %

Geekbench 5: CPU Single-core 1699, 223 %

Geekbench 5: CPU Multi-core 4543, 202 %

Geekbench 5: Compute 14328, 535 %

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 59,9 FPS, 133 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 60,0129 FPS, 75 %

3DMark Wild Life Stress Best 9705, 132 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 7698, 153 %

Google Octane 59417, 163 %

Jetstream 2 171,157, 148 %

Skärmen

Prestanda

Material och kvalitetskänsla

Långsam laddning